Honda Monkey 125

Honda Monkey 125

Honda Monkey 125 uudistui täysin, ensimmäinen Honda Z50M Monkey näki päivänvalon 1967 ja sen jälkeen on paljon virrannut vettä monessakin joessa.

Testimainos

Nyt kun 2018 Honda kasvoi sekä kuutiotilavuudeltaan että mitoiltaan ovat kaltaiseni -70 luvulla syntyneet innoissaan. Kun kävin aikanaan uutukaista ekan kerran liikkeessä katsomassa oli se jonkinlaista rakkautta ensi silmäyksellä.

Honda Monkey 125

Mihin Honda Monkey 125 siis sopii tai on tarkoitettu?

Ensimmäkin Honda Monkey 125 ei ole pikkumopo. Olen itse 183 pitkä ja vieläpä mielestäni pitkäselkäinen. Monkeyn kanssa saa helposti hyvän ajoasennon ja polvet eivät ole missään tapauksessa suussa.

Honda Monkey 125

Hallintalaitteet ovat kaikki sopivan etäällä ja asento ei ole ahdas.

Monkeyn kulkupuoli

Entä sitten tekniikka. Honda Monkey 125 sisältää tutusti nelitahtisen koneen mutta vanhaan Z50 malliin verrattuna tilavuus on kasvanut 125 kuutioon ja teho luonnollisesti sitä kautta noussut.

Löylyä löytyy n 9,5hevosvoimaa!

Honda kehittää 6,9kW löylyä ja kulkupuoli on maltillinen mutta riittävä. Honda sekoittuu valoissa pikkumopoon mutta ehtii auton kuin auton alta pois ja katoaa nopeasti liikenteeseen.

Honda Monkey 125

Vaihteita löytyy 4 ja välitykset riittävät motarilla kyyryssä 120km/h vauhtiin sopivissa oloissa. Äärinopeuksissa luonnollisesti pieni nelitahti on herkkä esim vastatuulelle mutta laitetta ei ole tehty motarille vaan taajamiin.

Speksit

  • 6,9 kW / 7000 kierr Maksimivääntö
  • 11 Nm / 5250 kierr Sytytysjärjestelmä
  • 4-vaihteinen
  • Jarrut: Levyjarru, ABS edessä, levy takana
  • Takarengas 120/80-12
  • Eturengas 130/80-12
  • Tankki 5,6 litaa
  • Paino ajokunnossa 107 kg
  • Hinta 4490,-
  • Hauskuusaste 8/5

Honda Monkey 125 käyttökustannukset

Jos aloitetaan kuluista ilman ajoa niin vakuutukset Ifissa tälläisellä keski-ikäiselle täysillä bonareilla n 200,- sisältäen liikenteen ja suppean kaskon. Hondassa ei ole särkyviä muoveja joten täystuhovakuutukselle ei ole välttämättä tarvetta.

Bensankulutus on naurettava!

Mutta sitten kun mennään tankille niin on hymy herkässä, ei niinkään tankin koon takia vaan kulutuksen joka on n 1.5 lirtaa satasella, what? Kulutus pysyy aidosti noissa lukemissa ja näin ollen se itsessään kannustaa ajelemaan.

Ohjaamo

Vaikka ulkonäkö sisältää paljon retroja elementtejä takavuosilta on perusilme vanhoja piirteitä kunnioittava. Toki nykytrendin mukaisesti on valot lediä ja mittaristo digiä. Mittari kertoo bensan määrän, nopeuden, vapaan ja pari trippiä. Lisäksi absin merkkivalo ja normit vikavalot. Paljon asiaa pienessä tilassa kuitenkin niin että mittaristo ei ole tippaakaan sekava.

Honda Monkey 125

Lienee sanomattakin selvää että Hondan kanssa ei pääse tankille tai terassikahveille ilman ettei joku tule heittämään juttua. Klassikko herättää aina keskustelua ja kaikilla on siitä mielipide, yleensä positiivinen.

Kun ainakaan kokoonpanoa eka kerran katsoin kuvissa ja videolla pohdin että kiva mutta tarvii rakennella. Liki jokainen moottoripyörä vaatii sen putken ja pieniä muutoksi, näin on mennyt jokaisen oman ison pyörän kanssa.

Tässä olen kuitenkin enemmän ajellessa pohtinut ja ihastellut sitä miten hiljainen ja huomaamaton Monkey on. Kaupungissa ei häiritse ketään hiljaa pörisvä laite vaan sen kanssa voi liikkua melkein äänettömästi.

Tosi syksyllä voi mieli olla eri ja tähän löytyy ihan mieletön määrä erilaisia bolt-on virityspalikoitakin. Katsotaan mitä tapahtuu talven pimeinä tunteina.

Kenellä Honda Monkey 125 sopii

Oikeastaan niin aikuiselle kaupunkiin kuin miksei aloittelevalle motoristille helpoksi laitteeksi. Lisäksi käyttöaste laitteelle on kova koska sen kanssa on helppo liikkua keskustassa ja parkkeeraaminen on lasten leikkiä. Vakuutukset ja ylläpito ovat halpaa huvia. Väitän että Honda Monkey 125 korvaa auton ja haluaa sen kanssa oikein asennoitua.

Itse aion tällä ajaa myös tulevan talven.

Lisätietoja: https://www.hondabikes.fi/mallisto/125-cc/monkey-125

Oman Hondasi voit kuitata vaikkapa osoitteesta: www.bikeworld.fi

-Sami


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *