Koeajossa Harley-Davidson Livewire sähkömoottoripyörä

Harley-Davidson Livewire

Koeajossa Harley-Davidson Livewire

Testimainos

Myös moottoripyöräilyn voimanlähteeksi tulee jollain aikajänteellä sähkö ja Harley-Davidson esitteli oman vastauksensa sähkön huutoon. Harley-Davidson LiveWire on monellakin tapaa uudistunut HD.

Harley-Davidson Livewire

Koeajolaitteen toimitti: www.vtwincity.fi

Olen ennen tätä ajanut useampaa sähköprätkää joten oli aidosti mielenkiintoista nähdä millaisen on pitkään moottoripyöriä tehnyt perinteinen valmistaja.

Tässä ensin pieni katselmus videon muodossa.

Miltä Harley-Davidson Livewire tuntuu

Kyytiin istuttaessa ajoasento tuntuu heti 183 pitkälle pitkäraajaisella varsin hyvältä. Stonga on aika edessä joten asento ei ole ihan perus nakupyörän tasoa vaan asennosta saa helposti kivan sporttisen.

Pyörä herää henkiin kun nostaa seisontatuen ylös ja painaa tuttua starttinappia. Näytön reunoille syttyy vihreät valot jotka kertovat pelin olevan lähtövalmis, meinaan äänen puutos saa mieleen ”kaasutella” paikallaan ja tässä tapauksessa pyörä syöksyy samantein eteenpäin.

Harley-Davidson Livewire tarjoaa useita ajomodeja

Oikean vilkun kanssa samasta napista valitaa ajomode, niitä on neljä erilaista.

 • Sport
 • Road
 • Rain
 • Eco

Nimen mukaisesti Sport on terävin ja rain-tila vähentää oleellisesti moottorijarrua jotta kaasun päästäessä ei takapyörä jarruta, kun esim Sport tilassa energiaa kerätään samalla talteen. Kaupungissa ajaessa moottorijarrun oppii nopeasti käyttämään niin että varsinaisen jarrun käyttö vähenee huomattavasti. Kaupungissa äänettömyyden kanssa saa olla aluksi varuillaan koska kanssaliikkujat eivät kuule pyörää niin helposti sitä myös viereen ilmestyessään säikähtävät.

Harley-Davidson Livewire

Kiihtyvyys on sähkön tapaan loputonta kuminauhaa ja jokainen kiihdytys hymyilyttää. Harley-Davidson Livewire ei ole supersportti joka repii apinan raivolla mutta kiihtyy todella terävästi. 0-100 lähdön ollessa kuitenkin puhutaan lukemista 3-3.5 sekuntia joten jalkavaihteisen sportinkin kuski saa olla silti haka lähtemään paikaltaan jos mielii tälläisiin lukemiin.

Mahtava ohituskiihtyvyys

Jokainen moottoripyörä kiihtyy ohittaessa kovin mutta kun vaihteita ei tarvi roplata on kiva ajella tietäen että koko arsenaali voimaa on samantein käytettävissä. Moottoritienopeuksissa ohittelu on helppoa ja vaivatonta. Myöskään viima ei mainittavammin revi vauhdissa. Motarilla vakionopeussäädin on todella kiva lisä joka pitää vauhdin halutulla tasolla. Sähkön kanssa on kuitenkin pieni hahmottelu aluksi miten vauhti pysyy samana pitkällä matkalla koska sitä moottorin ääntä ei ole.

Hallintalaitteet ovat selvästi esillä, kaikki onnistuu käsiä tangosta irti päästämättä.

Harley-Davidson Livewire

Näyttö on äärimmäisen selkeä. Kontrasti toimii hyvin ja näytön näkee niin kirkkaassa paisteessa kuin pimeiläkin kohdilla. Hallitsevassa osassa näytön alareunassa näkyy jatkuvasti akun kapasiteetti ja kantama jotta osaa alkaa tarvittaessa etsiä sähkövirtaa. Mutta se millaiseen käyttöön itse moottoripyörää käytän on lähiseudun mutkapätkät ja niistä nautiskelu. Sellaisessa käytössä ei tarvitse kantamasta murehtia.

Harley-Davidson Livewire näyttö on äärimmäisen selkeä

Ajomoden vaihto onnistuu täysin lennosta. Samoin puhelimen yhdistämällä voi käyttää navia. Paljon asiaa samassa näytössä mutta silti äärimmäisen selkeästi.

Harley-Davidson Livewire ja tankkaaminen

Harley-Davidson Livewire tankataan tuttuun tyyliin siitä mistä bensiinimoottorikin. Korkin alla on 2 erilaista pistoketta. Normaali ja pikalaturin pistoke.

Lataukseen suositellaan 3 hidasta ja 1 pikalataus tahti jotta akku pysyy mahdollisimman hyvänä.

MITKÄ OVAT VAIHTOEHDOT LATAAMISEKSI?

LiveWire®-moottoripyörän voi ladata millä tahansa yhteensopivalla latauspisteellä tai kotitalouden vakiopistokkeesta, laturia käyttämällä.

 • Level 1 (kotitalouksien vakiopistoke): 21 km:n toimintamatka jokaista ladattua tuntia kohden.
 • Level 2: LiveWire voidaan yhdistää Level 2 -latausyksikköön, mutta se ladataan Level 1:n nopeudella.
 • DC-pikalataus: Noin 309 km:n kantama jokaista ladattua tuntia kohden.

Jo pelkkä peruslatauksen nopeus riittää

Monelle käyttäjälle moottoripyörä on hupikulkine eikä sitä tarvita jatkuvasti. Näin se että pyörä voi olla yöt laturissa on usein riittävä. Pikalaturi sitten taas enemmänkin palvelee pidemmillä siirtymillä.

Harley-Davidson Livewire
Valot ovat ajan hengen mukaisesti Ledit

Entä käyttökustannukset

Polttoaineen kulutuksen voi suosista laskea melkoiseksi säästöksi koska lataamisen hinta per 100km ei ole kuitenkaan kuin murto-osa. Ja toki latausverkosto ilmaisine pistokkeineenkin alkaa olla melkoisen kattava.

Mitä sähkömoottoripyörän vakuutus maksaa

Vakuutuksien hintaa moni varmasti miettii sähköpyörän kohdalla. Esimerkkinä tehtiin testihaku keski-ikäiselle täysillä bonareilla If.fi yhtiöltä ja päästiin aika samaan hintaan mitä oman Super Duken vakuutus, reilu 500,- vuodessa täyskaskolla. Eli varsin maltillinen. Mutta tähän toki pitää muistaa että historia vaikuttaa ja yhtiöiden välillä on eroja.

Huoltoohjelma on olemassa mutta se käsittää jarrupaloja, hihnan tarkistusta ja vastaavia. Joka tapauksessa säästö on selvä koska sen osalta ei ole kuluvia osia tai vaihdettavia nesteitä niin paljon kuin polttomoottorissa.

Speksit pähkinänkuoressa

 • Teho 105 hevosvoimaa (78 kW) ja vääntö 116 Nm
 • Kantama vähintään 158km, kaupungissa yli 200km
 • Hinta alkaen 38710,-
 • Paino 249kg
 • Istuinkorkeus 780mm

Kenelle Harley-Davidson Livewire on tarkoitettu

Harley-Davidson Livewire sopii kaikenlaisille motoristeille, toki hinta leikkaa osan pois mutta silti HD ihminen kenellä on merkin kanssa historiaa sen varmasti ostaa. Mutta väitän myös että tämä avaa uudenlaisia ostajia myös. Tesla-käyttäjät ovat ottaneet LiveWiren hyvin vastaan ja samanlaisia elementtejä tässä on. Ja toki oma lisänsä on se aktiivinen merkkitoiminta mikä tässä varmasti tulee mukana, vaikka sähkö vielä jakaakin mielipiteitä.

Harley-Davidson Livewire

Mutta silti sähkö tulee moottoripyöräilyyn ennen pitkää isossa mittakaavassa, se on selvää.

Kiitos koeajosta www.vtwincity.fi Sinne voi myös osoittaa kysymykset ostosta ja koeajolle ehkä haluavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *