Koeajossa uusi Yamaha YZF-R1 2020

Yamaha YZF R1

Koeajossa uusi Yamaha YZF-R1 2020

Uuden YZF-R1 kehittelyssä ei ole tingitty pienistäkään yksityiskohdista. Tuloksena on moottorin, alustan ja muotoilun osalta huipputason supersport.

Näin Yamaha lupaa uutukaisestaan. Varsin kova statement. Mutta uudistusta on paljon. Ilmanvastustakin luvataan 5% vähemmän. Ihan jokaiselle käyttäjälle luku ei ole merkityksellinen mutta ratakäyttäjä tästä varmaan kymmenyksensä ottaa ja toki kiva yksityiskohta nakkikopilla mainita.

Testimainos

Tämän pyörän koeajo oli sikäli muutenkin lähellä sydäntä että olin hetken lähempänä rata-ajon idoli Valentino Rossia, toki tämän koeajon hetken olin mielessäni Rossi jonka työkalussa toki ei sitten sen enempää yhtäläisyyksiä olekaan mutta saman puulaakin tuote. Eli henkinen numero 46 selkään ja kokeilemaan.

Crossplane murinaa

Tuttuun tapaa myös 2020 on Crossplane moottori, Crossplanen koneen ääni on todella makea ja tässä yhdistettynä Akran huiluun se vain korostuu. Jo lähtiessä kun antaa kierroksia pitää putkisto kivaa pientä pauketta joka lupaa hyvää.

Joka ei ole tietoisesti kuunnellut Crossplane koneen ääntä on jäänyt paljonsta paitsi. Crossplane kampuran ansiosta pyörä kuulostaa enenmmän V4 koneelta kuin rivineloselta. Ja Crossplan koneen eduksi sanotaan muutoinkin V-koneista tuttu maittava ala- ja keskirekisteri.

Yamaha YZF-R1

Ajoasento on luonnollisesti melkoisen RR mutta pyörän päällä on hyvin tilaa liikkua ja vaihtaa asentoa erilaisiin mutkiin. Myös pitkittäissuunnassa on hyvin tilaa mitkä antaa radalla tilaa pelata satulassa ja piiloutua katteen taakse. Mainittakoon että testikuski on tässä tapauksessa 183 senttinen ja pitkäraajainen. Mutta asennosta saa helposti mukavan.

Yamaha YZF-R1 on tarkoitettu radalle, se on selvää

Yamaha YZF-R1 on helposti ajettava peli myös kaupungissa ja hitaassakin vauhdissa. Mutta ohimoilla tuntuu jatkuva kutina kun sarvet alkavat kasvaa. Kun motarin rampilta kiihdyttää paukauttaa shifteri todella makeasti joka kerta. Äänimaailma on käsittämättömän upea! Crossplanen koneen ääntä voisi kuunnella loputtomiin. 7000 kierroksen kohdalla meteli selvästi kasvaa. Kone vetää hyvin alakierroksilta asti mutta luonnollisesti se apinan raivo tulee korkeammilla kierroksilla ja huipputeho 200hv irtoaa 13500RPM, maksimivääntö 113,3 Nm irtoaa taas 11500RPM.

Kierroskone kuten odottaa sopii. Mutta isoon twiniin tottuneelle tehoalue on kuitenkin pitkä, taitaisi kelata ykkösellä liki 170km/h jos olisi suljettunalue missä kokeilla.

Yamaha YZF-R1

Jonkinlainen pätkä tuli motariakin ajettua ja kate on kokoisekseen ihmeen hyvä. Viima ohjautuu tehokkaasti yli. Lisäksi radalle koko ergonomia on suunniteltu niin että katteen taakse pääsee todella hyvin nippuun. Mutta silti näkisin että pyörällä tekisi yksin pidemmänkin matkan, vaikkapa ajaen Tirolin makeille mutkapäikille, samalla Saksan moottoriteillä näkisi sen iskun miten peli vetää.

Yamaha YZF-R1 ja elektroniikkapuoli

YRC-järjestelmän avulla kaikki seitsemän elektronista ajoavustinta ovat hienosäädettävissä muutamassa sekunnissa.

Näin kertoo Yamaha sivuillaan Yamaha YZF-R1 elektroniikasta. Ja näin tosiaan on, Yamaha YZF-R1 on tässä mielessä todellinen säätäjän pyörä. Jos rata-ajo oikeasti sujuu tahdilla kiivas, ei löydy juuri sellaista speksiä mitä ei pääse säätämään. Niin luistonestoa, keulimiseneston tasoja kuin kaarre-ABS säätöjä. Se että näillä asetuksilla saa pyörän radalla kulkemaan kovemmin vaatii aidon vetomiehen sarviin mutta se juuri tekee laitteesta hienon.

Ei Ferrariakaan ajeta pelkästään radalla

Joku aina spekuloi kannattaako tälläistä ostaa normipyöräksi. Kannattaa! tämän tason laitteissa on se hieno puoli että reservi on loputon, Ferrarillakin voi käydä mainokaupassa vaikka sen tehon ja ominaisuudet saa irti vasta radalla, ja sielläkin tarvitaan kokenut kuljettaja.

Yamaha YZF-R1
Ilme on tummanpuhuva

Vaikkakin radalla on vakuutusten vuoksi nykyään oltava tarkkana niin silti loputon reservi kiehtoo. Itseäni ovat aina kiehtoneet moottoripyörät missä on niin paljon voimaa ja ominaisuuksia että sitä on pakko kunnioittaa omalla osaamisellaan. Sitten kun nämä kaksi ovat joko balanssissa tai edes samaan suuntaan ei laitteesta lopu ratapäivillä ominaisuudet.

Yamaha YZF-R1
Ilme on häijy ja kyyti raakaa

Yamaha YZF-R1 ei anna oikein sijaa valitella edes ensiasennusrenkailla vaan alla on Bridgestone Battlax RS11:set jotka tunnetaan ärsyttävän nopeina renkaina. Niin nakkikopilla kuin radallakin. Kun renkaat sai lämpimäksi oli juhlaa ajaa moottoritein rampeista missä pyörä sai isosti kallelleen. Ei mitään ylimääräistä liikettä vaan R1 menee kuin juna odottaen että koska kahva avataan ja saa hyökätä isoa kovaa. Luonnollisesti selvää että äärirajoille pyörää ei näissä oloissa saatu, ei likimainkaan mutta piilevän potentiaalin huomaa jos normaaleissa sallituissa nopeuksissa.

Yksi asia koeajossa harmittaa

Ympäristö oli ajamiseen aivan väärä. Tämän kaltainen pyörä pitäisi päästä ajamaan radalla, toki motarin rampeista pääsee hiukan maistamaan miten Yamaha YZF-R1 ampuu mutta silti on selvää että se on pelkkä maistiainen reservistä. Motarinopeuteen päästäkseen ei tarvi edes vaihtaa vaihdetta.

Launch Control tarjoaa aidon hetken MotoGp fiilistä

Yamahan LCS lähtöavustin eli tutummin Launch Control tarjoaa aidosti nopean poistumisen. LCS päälle ja tuppi nurin. Tällöin pyörä ottaa 10 000prm ja paukuttaa siinä rajoittavaa vasten, odotetaan henkiset lähtövalot vihreiksi ja kytkin ylös. Silloin liikkuu!

Yamaha YZF-R1 on helppo lähdettävä ilman LCS-apuakin mutta tässä ehkä parasta on äänimaailma. Tämä on niitä juttuja joissa Crossplane koneen ääntä voisi vain kuunnella ja naukiskella. Pyörällä olisi mielenkiintoinen ottaa varttimaili, sen verran hyvin se irtoaa viivalta.

Mites matkustaja

Uskoisiko joku jos sanoisin että tämä on myös kelpo matkapyörä vaimon/tyttöystävän kanssa?

Yamaha YZF-R1
Matkustajan kabinetti

Missään äärikyykyssä ei ole pitkä matka matkustajan optimi mutta asioille, jäätelölle tai pieni kierros nurkissa on ihan istuttava matkustajallekin. Toki tässä kokoero ja pituus määrittelee myös sen istumismukavuuden mutta jos mietit kahden hengen matkapyörää niin sitä tämä ei ole.

Mutta silti halusimme asian ottaa esille koska on perusteltua joskus olla laite millä voi harvakseltaan ajella kaksin. Juurikin nurkkapyörimiset ja vastaavat. Sellaiseen matkustajan voi toki ottaa. Voima ainakin riitttää myös tehokkaaseen 2 päällä etenemiseen.

Yamaha YZF-R1 speksit

  • 998 cc, EU-5 hyväksytty moottori
  • Maksimiteho 147,1 kW (200,0 PS) @ 13 500 rpm
  • Maksimivääntö 113,3 Nm (11,6 kg-m) @ 11 500 rpm
  • Istuinkorkeus 855 mm
  • Paino 201 kg (vakioputkella)
  • Hinta 26 019,31 €

Kenelle Yamaha YZF-R1 on tarkoitettu

Tämä on kysymys mihin usein törmää tämän kaltaisten pyörien kanssa. Vastaus on että jokaiselle kuka haluaa tälläisen. Omistajan ei tarvitse olla ratakettu, siitä on apua mutta ei monikaan urheiluauton ostanut osaa sillä ajaa äärirajoilla.

Jos nauttii hienoista laitteista, tykkää reservissä olevasta tehosta ja tekniikasta viimeisen päälle on Yamaha YZF-R1 hyvä vaihtoehto.

Koeajopyörä: Yamaha Center Turku

-Sami / Motomaailma.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *