Koeajossa BMW R 1250 GSA

BMW R 1250 GSA

Koeajoimme BMW R 1250 GSA:n

Vuodelle 2019 uusiutunut iso GS oli odotettu laite koeajoon. Aikanaan koejoin 1200-version, joten tätä odotin mielenkiinnolla. Ja jotta pyörän perimmäinen käyttötarkoitus pääsisi esille, niin mikä olisikaan parempi tapa testata kuin pieni viikonlopun reissu. Ja koska pyörässä oli varusteluna 3 isoa laukkua, varmin tapa testata isoa tavaramäärää oli pyytää vaimo mukaan.

Testimainos

Ajatus oli yhdistää viikonlopun retki testiin siten, että vuokrattaisiin mökki jostain vähän syrjemmästä ja sinne pyörän kanssa. Mutta kotimaanmatkailun voidessa hyvin, ei löytynyt ensimmäistäkään järkihintaista, joten matka suuntasi Helsinkiin. Turusta kun Biketeam luovutti pyörän, tutkailtiin ensin ensimmäinen ilta vähän nurkissa pyörimistä ja pientä offroad-pätkää.

BMW R 1250 GSA

Jopa 183-senttinen huomaa, että pyörä tuntuu alkuun korkealta. Kun siihen tottuu tuntuu pyörä todella ketterältä 249-kilon painoonsa nähden. Pyörän voi tilata myös 50mm matalampana versiona, joten kokoa ei kannata säikkyä lyhyenkään kuljettajan, jos Adventure version haluaa.

Adventure-versiossa on pidemmät joustovarat ja 30 litran tankki; tämä toki lisää sitä koon tuntua mutta taas tarjoilee todella pitkän toimintamatkan. Bemari lupaa sopivissa oloissa jopa alle 5 litran keskikulutuksen, joten seikkaileminen onnistuu myös maisemissa missä ei ole ABC-asemaa joka kadunkulmassa.

BMW R 1250 GSA
Konttori on selkeä ja uusi iso näyttö todella selkeä

Mitä uutta BMW R 1250 GSA pitää sisällään

Jo mallimerkintäkin kertoo, että kuutiotilavuus on kasvanut. Sen mukana toki myös teho ja vääntö. Uusittu painos tuottaa 136 hevosvoimaa ja 143 Nm vääntöä, jotka liikuttavat isoa adventurepyörää mukavasti. Lisääntynyt teho selittyy osin kasvaneella kuutiotilavuudella mutta myös muuttuvalla venttiiliajoituksella, joka on Bemarin kohdalla ensimmäistä kertaa tässä käytössä.

Voima välittyy tuttuun tapaan kepin kautta takapyörälle. Kardaaniveto on enemmän kuin paikallaan pitkiin matkoihin suunnitellussa pyörässä. Isot Gessut olivat aikanaan myös Charley Boormanin ja Ewan McGregorin ajokkeina, kun niillä kierrettiin maapallo 2004. Tästä löytyy todella mielenkiintoinen dokumentti ”Long Way Round”, joka kannattaa jokaisen prätkäilystä ja matkustamisesta kiinnostuneen katsoa.

BMW R 1250 GSA

Entä se pakkaaminen

Kuten aiemmin mainittiin, haluttiin testata tavaran mahtumista mukaan. Ottamalla vaimo reissuun mukaan oli tämä helppo maksimoida. Tuoreessa muistissa oli lomareissu omalla Super Dukella, joten tavaraa mahtui nyt ihan eri tavalla mukaan.

Bemarin 3 laukkua vetävät todella paljon tavaraa ja mekaaninen laatu on vakuuttavaa. Laukut saisi toki helposti avaimella irti, mutta suuren koon vuoksi ei hukkatilaa jäänyt vaikka ne täytettiin repuilla. Laukkuihin saa omat sisäkassit joten normaalisti eri reppuihin tarvitse tukeutua. Mutta koeajossa näin, jätetään sisäkassit sitten tulevan omistajan käyttöön.

Kätevä lisäarvo on, että laukuihin käy pyörän oma avain.

BMW R 1250 GSA

Millainen se on ajaa matkustajan kanssa

Maantiellä mentäessä ei matkustajaa aidosti huomaa. Takajousitus säätyy automaattisesti menon ja painon mukaan. Alustaan löytyy myös esiasetuksia, mistä pyörä lähtee sitten säätöjä peilaamaan; Road, Enduro ja Dynamic.

Maantiellä voimaa riittää ja muhkean väännön kanssa ei tarvitse vaihdella pienemmälle, kutosella onnistuu ohitukset ripeästi.

BMW R 1250 GSA

Vakionopeussäätimestä haluttu vauhti sisään ja maisemien ihmettelyä. Kate toimii todella hyvin moottoritienopeuksissa.

Vakionopeussäätimestä haluttu vauhti sisään ja maisemien ihmettelyä.

120km/h vauhdissa tuuli ohjaa täysin kypärän yli, katteen ollessa yläasennossa. Katteen kulmaa ja korkeutta voi säätää vaikka ajon aikana ohjaamossa olevasta pyöritettävästä nupista.

Kyydissä istuminen oli matkustajan mukaan yhtä juhlaa. Satula on sopivan pehmeä ja myös iso, jotta asennon vaihtaminen onnistuu helposti ja näin voisi mennä pitkäkin siivu ilman stoppeja. Vaikka liki sitä 600km maksimia jonka 30 litran tankki mahdollistaa.

Myöskin selkeä näyttö ja navi näkyvät matkustajalle, joka voi näin seurata matkan etenemistä.

Näyttö kertoo kaiken tarpeellisen yhdellä silmäyksellä ja sen logiikan oppi nopeasti ilman käyttöohjeeseen tutustumista. Lisäksi navin näytölle saa vaihtoehtoisesti pyörän tietoja, musiikkia jne. Mutta navi on oikeasti hyvä ja selkeä. Sen saa reissussa myös irti ja vaikkapa hotelliin mukaan, seuraavan reitin suunnittelua varten. Myös navi irtoaa pyörän omalla virta-avaimelle joten sekään ei lisää avainnippua.

Myös käynnistys on avaimeton, jo aikaisemman version tavoin.

Valoissa löytyy

Bemarin sumuvaloja olen joskus ihmetellyt vastaantulevissa pyörissä. Mutta iltahämärissä ajellessa niille on aidosti paikkansa, varsinkin huonolla pinnoitteella ajellessa näkee helposti montut ja muut esteet. Samoin varsinaiset valot menevät sarjaan erinomainen. Tässä asiassa on selvästi suunnittelussa menty toimivuus edellä.

BMW R 1250 GSA

Matkustajan olot ovat sen verran rennot että aikaa jää kuvienkin ottamiseen.

BMW R 1250 GSA

Kenelle BMW R 1250 GSA on tarkoitettu

BMW on pyörä motoristille tai pariskunnalle joka haluaa tehdä aidosti pitkiä matkoja. Tässä kannattaa huomioida että nyt oli käytössä vain 3 laukkua, tämän lisäksi lastausmahdollisuuksia on paljon lisää, niin erilaisten laukkujen kuin laukkujen ulkopuolelle kiinnittämisen muodossa.

Pyörä on myös huoltovapaa reissussa, kardaani ei tarvi voitelua joten se sallii huonot kelit ja muutoinkin yksi purkki matkassa vähemmän.

Toki niin kuin saman lajin kilpailijat, on myös BMW suhteellisen tuttu näky talvella kelin mukaisesti rengastettuna. Tämä lisää käyttöastetta koska pyörä menee tarvittaessa myös talvella.

Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä suhteellinen matalaviritteinen kone, joita näkee 200tkm ajettuina, tämä on yksi huomioitava asia hinnassa, kuinka kauan ostoksesta voi nauttia.

BMW R 1250 GSA speksit

  • Moottori: kaksisylinterinen boxer-moottori, ilma/nestejäähdytys
  • Iskutilavuus: 1254 cc
  • Teho: 136 hv / 7750 r/min
  • Vääntö: 143 Nm / 6250 r/min
  • Joustomatkat edessä/takana: 210 / 220 mm
  • Istuinkorkeus: 890/910 mm
  • Tankin tilavuus: 30 litraa
  • Paino tankattuna: 268 kg
  • Toisioveto: Kardaani

Iso kiitos lainapyörästä Biketeam Raisio!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *