Koeajossa: KTM 790 Adventure

Isäni aikoinaan opetti, että kaikki moottoripyörät alle 1000cc ovat lähinnä harjoittelupyöriä eikä niitä kannata ottaa tosissaan. Väärässä oli.
Koeajossa: KTM 790 Adventure

Testimainos

Olen huomannut itsestäni sen, että on vaikea päästä tuosta kuvatusta kuutiopornosta eroon ja ajatella jotenkin avoimesti ja ennakkoluulottomasti kaikkia moottoripyöriä kohtaan. Onneksi hyppäsin reippaasti ennakkoluulojeni ulkopuolelle ja kävin kokeilemassa KTM 790 Adventure:a jonka Motokeitaan Miika Aalto minulle järjesti.

Ensimmäinen asia minkä huomasin kokevani, oli että pyörä on kompakti silti kuitenkin jämäkän tuntuinen. Eli onko nyt niin, että ns. pieni pyörä voisi oikeasti tarjota monipuolisia mahdollisuuksia vaikkapa työpaikan ja kodin väliseen liikennöintiin, kuin, että mukaan pakkaisi teltan ja muut kamat viikonlopun reissua varten?
Tällä viikonlopun yli kestäneellä koeajolla voin sanoa, että näin todellakin on. Tämä ns. pienempi Adventure on kuitenkin riittävän iso tarjotakseen mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen.

Omat heikot taitoni hiekalla ajamisessa tunnustaen, oli hienoa huomata, että kun luottaa pyörän antamaan tuntumaan, voi rohkeasti nostaa nopeuksia ja alkaa kartuttamaan kokemuksia moottoripyöräilyn monipuolisesta maailmasta.
Voin siis heti tähän alkuun todeta, että 790 Adventure on äärimmäisen hyvä pyörä sellaiselle, joka haluaa laajentaa ajoaan asfaltilta hiekkateille ja kenties ihan metsäänkin saakka. Sinun ei todellakaan tarvitse olla maastoajon kokenut kehäkettu ottaessasi tämän pyörän käyttöön. Tällä Adventurella on hyvä ottaa ensimmäinen kosketus niihin tukkiteihin, jotka johtavat kauas kaupungin melskeestä luonnon rauhaan. Päästä sinne lapsuuden ajan metsälammen reunalle eväitä syömään.

”pieni” kotari viihtyy hyvin hiekkaisissa maisemissa.

Oma koeajoni suuntautui juuri tällaisiin maisemiin. Kyröskosken alueelle. Olen viettänyt lapsuudessani paljon aikaa sielläpäin ja tiesin, että juuri näitä hiljaisia hiekkateitä ja metsäpolkuja haluan nyt käydä ajamassa. Rohkeasti kokeilemassa.
Matkan alkaessa 790 Adventure tuntui viestivän minulle, että hyvä siitä tulee. Odota vain.

Kohti hiekkalaatikkoa.


Terve pelko osaamattomuutta kohtaan vaihtui pakottavaksi tarpeeksi käydä katsomassa mitä tuon seuraavan hiekkatien päästä löytyy. Pyörä totteli rauhallisesti ja koko ajan hyvin viestittäen millaisella pidolla mennään. Voi että kun pieni poika heräsi sisälläni hyppimään tasajalkaa, kun ensimmäisen kerran seitsemänkympin vauhdista käänsin elektronisesti ohjatun polttoaineen syötön täysille ja takarengas alkoi sutimaan ja heittämään pieniä ja isoja kiviä kauemmas taakseni.
On totta kai selvää, että yhden viikonlopun verran tutustumista tämän tyyppiseen pyörään luetaan lähinnä kokeiluksi, eikä se mitenkään realistisesti ajateltuna kasvata kokemusta juuri lainkaan. Selvää on, että yhtä lailla minulle kuin monelle muulle niistä, jotka miettivät osaamisensa laajentamista, sopii KTM 790 Adventure todella hyvin oppaaksi ja kouluttajaksi.

Pyörä on samaan aikaan kevyt käsitellä, kuin se on myös vankan tuntuman antava. Tähän on päästy rungon hyvällä suunnittelulla samalla käyttäen moottoria kantavana elementtinä. Taka-akseli on pitkähkö. Tämä luo näinkin kompaktiin pyörään rauhallisen luonteen eikä hermostuneisuudesta ole tietoakaan. Pyörä todellakin pysyy aloittelijan käsissä hyvin hallitusti.
Polttoainetankin muotoilulla on pyritty siihen, että painopiste pyörässä pysyy melko alhaalla. Tämä taas parantaa pyörän käsittelyä. Koeajossa, erittäin sekalaisessa ajossa pääsin 4,1 litran keskikulutukseen per 100 km. Pidän sitä todella hyvänä ottaen huomioon, että pyörän nestejäähdytetty kaksisylinterinen moottori tuottaa 95 hevosvoimaa, joka riittää todella hyvin.

Helppoa kuin heinän teko

Tällä pyörällä on helppoa ajaa hitaasti, samaan aikaan perhanan hienoa räpätä hiekkateillä menemään hieman reippaammin.
Parin reippaan asfaltilla tapahtuneen kiihdytyksen johdosta voin käsi sydämellä sanoa, että pyörä liikahtaa todella hienosti eikä fiiliksiä todellakaan vähennä optiona saatava Quickshifter jolloin vaihteita voi runnoa sisään ilman kytkimeen koskemista. Tämänkin mahdollisuuden takia hiekalla ja metsässä ajaminen tulee aloittelijalle todella helpoksi koska voi keskittyä ajolinjan hakemiseen ilman, että ohjaksissa on käsiä ilmassa kuin 80-luvun tukkahevibändin rumpalilla konsanaan.

Tästä pyörästä, tällä kokemustasolla (seikkailupyöristä), on todella vaikeaa löytää selkeitä puitteita. Kirottua!

Moottorilla on muuten 15 000 kilometrin huoltoväli, joka riittää aloittavalle / keskinkertaiselle seikkailijalle erittäin hyvin. 790 Adventuren isoveljellä, 1290 Adventurella on samainen 15 000 km huoltoväli moottorin muuttuessa suorasta kaksisylinteristä ”vee kakkoseksi” ja tehojen noustessa 160 hevosvoimaan.
Sanon kuitenkin uudelleen, että eipä anneta 790 Adventuren alle sadan hevosvoiman olla mitenkään vähättelyn kohteena. Se piisaa todella hyvin tämän kokoluokan pyörälle.

KTM 790 Adventure:n LC8c-moottori


Pyörän informaatio on tämän päivän mukaisesti tuotettu kuljettajalle 5 tuuman TFT-näytöllä, joka on kirkkaampi ja nopeampi kuin vanhemman tekniikan LCD näytöt. Valot on automaattisesti toimivat LED-valot.

5 tuuman TFT-näyttö

Koska sähköllä?

Kirjoittaessani tätä en malta olla miettimättä millainen puhtaasti sähköllä toimiva seikkailupyörä olisi ja olisiko siitä haastajaa tälle 790 Adventurelle. Onko sellaista edes?
Nopealla etsinnällä interwebistä en löytänyt mitään haastajaa. Olen kuitenkin melko varma, että tuolla jossain KTM:n salaisessa testaulabrassa ollaan tätä haastetta jo ratkaisemassa. Jos pitää taidoiltaan itseään jopa huonona tällaisten pyörien kanssa, kuten minä pidän, ja silti pystyy nauttimaan 790 tuomista fiiliksistä, on melko selvää, että KTM tulee piakkoin vastaamaan sähkömoottoripyörien kasvavaan kysyntään. Jopa näiden seikkailupyörien osalta. Toki tämä nopea mietiskely ei nyt suoraan ole tähän artikkeliin liittyvää, halusin kuitenkin nostaa sen esille tulevaisuuden ollessa vahvasti sähköinen.

KTM 790 Adventure

Monet aloittelevat moottoripyöräilijät saavat niitä hyviä neuvoja siitä mikä pyörä heille ensimmäiseksi sopisi. Ongelmallista tästä tekee sen, että suosituksiin hyvin usein sekoittuu neuvojan omat mieltymykset. Niitä kun harvoin pääsee objektiivisesti karkuun. ”Milwaukeen traktorilla” ajava usein neuvoo ottamaan ensi pyöräksi saman tuottajan 883:n. Sama pätee enemmän tai vähemmän myös idästä tuleviin pyöriin.
Mitäpä jos laajennetaan spektri heti laidasta laitaan, ilman merkittäviä kompromisseja.
Mitäpä jos ison kortin juuri saanut kävisikin kokeilemassa 790 Adventurea?

Ja ennen kuin aloitat pääsi sisäistä älämölyä siitä, että ei kannata, annappa kun perustelen.

Mietippä hetki.

Ensinnäkin. KTM 790 Adventure tarjoaa monipuoliset säätömahdollisuudet rungolle. Tarkoittaen, että oman miellyttävän ja ergonomisen ajoasennon löytäminen ei ole kovinkaan vaikea asia. Tämä takaa myös sen, että jalat ylettyvät hyvin maahan ja pyörää on helppo hallita hitaissa nopeuksissa.
Toisekseen se on kevyt. Todella kevyt. Kevyt ja tehokas on toki se mihin aina pyritään ilman, että kompromisseja tarvitsisi tehdä jäykkyyteen ja käsittelyyn. Ongelma kuitenkin on nuo perhanan fysiikan lait. Kevyttä, kestävää ja tehokasta on todella vaikea laittaa samaan pakettiin. KTM 790 Adventure onnistuu tässä todella hyvin. Tehoa on kuitenkin todella hyvin niille, joilla kokemusta on jo paljon, ja todella paljon niille, joilla kokemuskäyrä on vasta alkumetreillä.
Parasta tässä on se, että pyörästä löytyy moottorin tehoasetuksia, joilla ajamista pystyy monipuolisesti säätämään.
Sitten kolmas asia.
Pyörä kasvaa kokemuksen kanssa. Aja ensiksi asfaltilla. Hae kokemusta hyviltä pinnoilta ja pääset hyvin sisälle pyörän käyttäytymisestä. Älä pelkää ajaa sateella, siihenkin löytyy oma moottoriasetuksensa ja pyörä auttaa sinua nauttimaan jopa niistä märistä alusvaatteista.
Sitten kun mielestäsi kokemusta on kertynyt hyvin, voit siirtyä hiekkateille ja voit käydä hyvillä fiiliksillä moikkaamassa Irma-mummoa. Irma taatusti ihastelee pyörää. Irma kyllä tietää, se on varma, se.

Koeajossa oleva KTM 790 Adventure tunnustaa väriä

Todella lyhyesti ja tiiviisti:
KTM 790 Adventure tarjoaa monipuolista moottoripyöräilyn harrastamista taitotasosta riippumatta. Se on siinä.

Tietoa:
Teho: 95 hv / 70 kW
Vääntö: 88 Nm
Polttoainetankki: 20l
Paino: 189 kg
Istuinkorkeus: 880 mm
Maavara: 263 mm
Hinta: 15 990€


Myynti: Motokeidas, Miika Aalto
https://www.motokeidas.com/shop/tuotteet/ktm-katupyorat/KTM-790-Adventure-2019-ADV79019
Ollaan me muitakin seikkailupyöriä kokeiltu:
https://motomaailma.com/2020/06/koeajossa-honda-africa-twin-1100
https://motomaailma.com/2020/07/moto-guzzi-v85-tt
https://motomaailma.com/2020/08/koeajossa-bmw-r-1250-gsa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *