BMW R 18 koeajo

BMW R 18

BMW R 18 koeajo.

Testimainos

Kun esittelimme pyörän edellisessä jutussa, oli kova polte päästä kokeilemaan, miltä pyörä tuntuisi ajossa. Ensimmäisenä oli mielessä, voiko retro olla myös hyvä ajettava?

Voiko retro olla myös hyvä ajettava

Kun katselin pyörää ulkona, tuli väistämättä olo, kuin olisin jonkin vanhan leffan alkusoitossa; lähdössä sarkapuvussa nahkakypärä päässä, kohti tiukkoja tilanteita. Päällä oli sentään farkut, joten pieni raggari oli pääsemässä irti.

BMW R 18

Ensivaikutelma ohjaamosta on vaikuttava. Leveä stonga ja kromiosineen loistava moottori saavat ensimmäisen huomion. Käynnistys on avaimeton, joten edes virtalukko ja siinä heiluva moderni avain eivät palauta kuljettajaa 2000-luvulle.

Miltä se tuntuu

Videolla vähän walkaround-fiiliksiä ja hienoja yksityiskohtia.

Ja omaan silmään todella isot pisteet mittarista, jota ei ole pilattu liialla näyttöpinta-alalla. Näytössä on kaikki tarvittavat elementit, ja niitä voi kätevästi vaihdella, mutta silti ne eivät vie huomiota. Näytön alakulmasta näkee esimerkiksi käytössä olevan ajomoden.

Vapaata, sadetta ja rock and rollia. Ajotilat ovat myös ajan henkeen nimettyjä. Jopa Roll ja Rock- tilojen ero on varsin tuntuva, lähinnä kaasuvasteen kanssa.

Miltä se kuulostaa

Monikaan pyörä ei tehtaan paketista huuda niin, että Peltorit olisi paikallaan, mutta pauke on varsin terävä. Etenkin kun Rock- tilassa avaa kaasua isommin, saa ääni hymyn huulille.

BMW R 18

Millainen se on ajaa

Mitä itse mietin ennen ajamista ajossa oli se, miten jalat mahtuvat tapeille, koska kone on aika hallitseva elementti. Mutta asento on todella mukava, sääret ei hakkaa koneeseen eikä muutenkaan ole outo asento istua.

Leveä stonga korostaa fiilistä retrosta pyörästä ja peileistäkin näkee oman mittaiseni kaveri hyvin taakseen.

Luonnollisesti mikä tuntuu aina boxerissa ensin erilaiselta, on koneen kovat hyrrävoimat, jotka heiluttavat pyörää paikallaan kaasuttaessa. Mutta ominaisuuteen tottuu nopeasti, eikä sitä pian edes huomaa.

Vaikka koeajo tehtiin syyskuun lopulla, oli keli kesäinen ja pieniä maaseutupätkiä oli nautinto ajaa.

Edes pakki ei puutu

Ajellessani pientä maaseutupätkää näin kohdan, jossa halusin kuvata pyörän. Äkkijarrutus ja käänsin pyörän sivutielle, josta aloin sitä tutusti jaloin peruuttamaan, kunnes muistin.

Koneen vasemmalta kyljeltä pakkivipu päälle ja starttinapista BMW R 18 peruuttaa sähköisen pakin voimin. Pakki toimii jouhevasti, eikä nykäisten, kuten jossain vastaavassa olen tottunut. Käsittely pakin kanssa on helppoa ja hankkimisen arvoinen lisävaruste.

BMW R 18

Totta se on, R- vaihdenäytöllä ei ole ihan jokaiselle motoristille arkipäivää.

BMW R 18

Mites se suorituskyky sitten

Jos juttusi on pelkästään ratapäivät, et muutenkaan ostaisi tätä, mutta pyörässä on 158Nm vääntöä, mikä on varsin kova lukema. Koeajopyörä oli luonnollisesti sisäänajossa, joten käsittelin sitä silkkihansikkain, mutta moottoritienopeuksissa ei ohittaessa tarvitse edes katsoa mikä vaihde on sisällä; vääntöä riittää ja maisema vaihtuu. Kattamaton pyörä ei ainakaan 183-senttisen kypärää ravistanut missään vauhdissa ja muutenkin meno on rauhallista.

Kallistusvarojen kanssa en tuliterän pyörän kanssa alkanut hakemaan rajoja, mutta moottoritien rampeilla ei silti tarvitse hidastella, vaikka kone toki rajoittaa rata-ajoa. Mutta kuten yllä sanottu, BMW R 18 ei ole ratapyörä vaan tarkoitettu aivan muuhun.

BMW R 18

Yksi huono puoli

Nimittäin yllä olevaa kuvaa otin suhteellisen syrjässä, silti metsästä könysi vanhempi mies marjaämpärin kanssa kyselemään, mikä pyörä on kyseessä. Laite herättää kiinnostusta onnistuneella, retrolla ulkonäöllään, joten juttuseuran hakeminen ei ole hankalaa. Asian nimeäminen on toki sarkasmia, mutta kannattaa varautua, että kun pyörällä ajelee, saa vastailla kysymyksiin mikä laite on kyseessä.

Entä kaupungissa

Pyörän satulakorkeus on 690mm, joka on omiaan helpottamaan käsittelyä. Myöskin kytkin on kevyt käyttää, eikä matelu ole työlästä.

Mainittakoon myös, että pyörässä on mäkilähtöavustin; etujarrua ”näpäyttämällä” pyörä laittaa käsijarrun päälle, joka taas irtoaa kun kytkimestä tulee vetoa. Kätevä ominaisuus mäkiin ja varsinkin pienemmällä kuljettajalla.

BMW R 18

Kenelle

Kuten ensimmäisessäkin osassa kirjoitimme, melkeinpä kenelle vain. Ehkä yhdistävä tekijä on se, että haluaa persoonallisen pyörän, johon löytyy valtavasti myös osaa customointiin. Tosin mainittakoon, että ehkä ainoita pyöriä, jossa kilpitelinettä ei tarvi uusia. Jopa se kunnioittaa ajan henkeä.

BMW R 18

Mutta pyörän kokoa, tai varsinkaan painoa, ei kannata panikoida miettiessä. Paino ei tunnu, matalan painopisteen ja sähköisen pakin vuoksi. Ehdottomasti yksi niitä pyöriä, mikä pitää kokea ja koeajaa. Sen jälkeen jos olet kohderyhmää, on vaikea olla ostamatta.

BMW R 18 tekniset tiedot

  • Ilma-/öljyjäähdytteinen kaksisylinterinen nelitahtinen boxer-moottori kahdella ketjuvetoisella kampiakselin yläpuolisella nokka-akselilla.
  • 1802 cm3
  • Teho 67 kW (91 hv) @ 4750 kier/min
  • Vääntö 158 Nm @ 3000 kier/min, vähintään 150 Nm 2000-4000 kier/min alueella
  • Hydraulikäyttöinen yksilevyinen kuivakytkin luistokytkintoiminnolla
  • Kardaaniveto
  • 6-vaihteinen vaihteisto
  • Istuinkorkeus 690 mm
  • Tankin tilavuus 16 litraa
  • Paino 345kg

Kiitos koeajolaitteesta www.biketeam.fi Raisio!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *