Kypärä ja miksi Arai on erityinen

Kypärä ja miksi Arai on erityinen

Vieraskynä artikkelissa Terhi Manner Bikeworldistä kertoo miksi Arai on kypäränä erityinen.

Testimainos

Arai on markkinoiden ainut perheomisteinen kypärävalmistaja, jolla ei ole ainuttakaan ulkopuolista sijoittajaa tai hallituksen jäsentä määräämässä tahtia. Näillä perusteilla Arai voi aina olla rehellinen itselleen ja sille mitä tekee. Ilman tuloksenteko paineita tai valmistuksen tehostamisen säästöjä – Arai tekee arvojensa mukaisia turvallisempia kypäriä. Arai on valmistanut kypäriä jo yli 60- vuotta. Arai tekee aina enemmän kuin tuotteelta testi-tasolla vaaditaan ja aina kuljettaja edellä. Ja ihan jokainen valmistettava kypärä tarkastetaan vastaamaan laatua, ei vain satunnaisia kypäriä satunnaista määrää vuosien aikana – KAIKKI.

Jos sinulla on Arai kypärä, löytyy sinunkin kypärästäsi käsinkirjoitettu tarkastajan puumerkki sen kuoresta

Ja itseasiassa jos sinulla on Arai kypärä, löytyy sinunkin kypärästäsi käsinkirjoitettu tarkastajan puumerkki sen kuoresta. Arain arvoihin kuuluu vakaasti se että jokainen Arai-kuljettaja on yhtä tärkeä, olet sitten aloitteleva mopoilija tai F1 kuljettaja. 

Perusasiat

Aloittaakseni ihan kypäräturvallisuuden perusteista, Arai on kypäränä yksi ainoista joka on muodoltaan hyvin pyöreä, on aina ollut. Pyöreys on tärkeää, koska jos ajat moottoripyörällä – ja kaadut, et missään nimessä halua että liike pysähtyy äkkinäisesti, vaan haluat jatkaa liukumista. Monessa tämän päivän kypärässä on enemmän ja enemmän outoja muotoja ja ulokkeita… No, ne eivät liu. 

Eli jos kaadut sellainen päässäsi ja kypärä tarttuu jostain kiinni – kypärä kääntää menosuuntaansa, ja niskaasi sen mukana. Mitä pidempään liut tasaisesti (siksi  pyöreä muoto), sitä vähemmän g-voimia kohdistuu aivoihisi ja sitä paremmin selviät onnettomuudesta. Arai kypärissäkin on toki lippoja, tuulenohjaimia ja spoilereita,  mutta ne on kaikki kiinnitetty pyöreään ulkokuoreen niin, että ne onnettomuustilanteessa irtoavat osumasta, eikä liukuminen esty. 

Materiaalit

Kypärän valmistusmateriaalit ovat myös todella tärkeitä. Kypäriä tehdään mm. muovista, joka on todella joustavaa. Jousto on sinällään hyvä asia; Jos muovi ei joustaisi – se hajoaisi. Lisäksi niitä tehdään lasikuidusta, hiilikuidusta, kevlarista.. ja ihmiset usein ajattelevat, että jos se on kevlaria ja hiilikuitua – se on tosi vahvaa… Eikä siinä mitään, näillä valmistajilla on vain erilainen näkemys kypäristä kuin meillä.

Markkinoilla olevista hiilikuitu-kevlar kypäristä jos poistetaan sisus, voi kypärän rungon laittaa rullalle – hiilikuitu-kevlar rungot ovat todella joustavia. Arain kohdalla, runkoa on miltein mahdoton taivuttaa. Ero on siis todella suuri. Mekin teemme kypäriä hiilikuidusta, mutta Arain käyttämä materiaali on aikalailla parempaa, kuin kilpailijoiden käyttämä hiilikuitu. Eroa on siis niin muodossa, kuin valmistusmateriaaleissa.  

Mitä sitten onnettomuustilanteesta pitäisi miettiä

Mitä sitten onnettomuustilanteesta pitäisi miettiä? Vastaus on: Iskunvaimennusta! Jos törmäät johonkin, energian mikä päähäsi kohdistuu, on suuntauduttava johonkin. Mutta se on oikeastaan vain pieni osa iskun vaimentamista. Jos kaadut, haluat jatkaa liukumista, koska niin kauan kuin energia saadaan vapautettua ulkopuolelle, se ei ole ongelma kypärän sisällä. 

Esimerkkinä vaikkapa motocross; On tapauksia, joissa on kaaduttu niin, että takahaarukka tai jalkatappi osuu suoraan kypärään. Jos päässäsi on joustava kypärä, jalkatappi menee kypärästäsi läpi. Joten kuoren pitää torjua iskuja ja olla erittäin kova. Sisäkuoren pitää vastaavasti olla niin pehmeä, että se vaimentaa päähäsi kohdentuvaa isku-energiaa mahdollisimman tehokkaasti.  

Jos tämä olisi video, olisi helppo demostroida kypäriä vaikka asettamalla eri merkkisiä kypäriä lattialle ja nousemalla niiden päälle seisomaan – aika nopeasti on selkeää, minkä kuoren sisään haluaa oman tai rakkaansa pään laittaa. Omaa kypärää voi myös tarttua vaikka leukaosasta ja painaa osia kohti toisiaan – jos omat voimat riittävät siihen että kypärän runko joustaa, mieti mitä jalkatappi osuessaan tekee? Tai kaatuminen vaikka vain 50km/h vauhdista?  Markkinoilla on paljon kevyitä ja joustavia kypäriä, osa varsin hinnakkaitakin. Emmekä me tietenkään sano että ne ovat huonoja, mutta ne ovat erittäin erilaisia kuin Arai. 

Sitten se sisäpuoli

Sitten se sisäpuoli. EPS-polystyreenin pitäisi hoitaa varsinainen iskunvaimennus kypärän sisäpuolella. Arai on ainoa, joka käyttää kypärissään yhtenäistä, eri tiheyksillä valettua, sisäosaa. Tosi pehmeää, jopa sormilla muotoiltavaa. Noh, jos kypärän ulkokuori on joustava, kevyt ja pehmeä, on sisustan oltava kova. Tämä on ainoa keino saada niille testihyväksyntä ja myyntilupa. Ja jos kypärä on kevyt ja joustava ulkoa, on aikalailla poikkeuksetta selvää, että ne ovat kovia sisäpuolelta. Usein käytettävä materiaali on polystyreeniä – erittäin kovaa materiaalia jota ei todellakaan kykene muotoilemaan omin voimin, vaan sillä voisi lähinnä hakata vaikka nauloja lautaan. Joten tässä toinen kaikenkansan kypärätesti; Tunnustele kypärääsi sisäpuolelta.  Ei vain päälaelta (moni kypärän sisäosa on rakennettu palasista ja päällä on pehmeämpi osa) vaan myös sivuilta, joka puolelta sisäosaa. 

Kypärien testit ja standardit

Myös kypärätestejä on laidasta laitaan. On niitä millä saa myyntiluvan mille tahansa kypärälle. Kypärille, joka on testiä varten vahvistettu testattavista kohdista. Onneksi on myös testejä jotka täyttävät kansainvälisten kilpailujen turvallisuusmääräykset (Snell-testi). 

Virallisten eurooppalaisten standardien (ECE) mukaan rakennettu testitorni on noin kolme metriä korkea, ja testinopeus on 27-28 km/h – eli epärealistinen aitoon tilanteeseen verrattuna. ECE testissä kypärä tiputetaan tornista ennalta määritellyille testipisteille yhden kerran. No, kuka kaatuu juuri näihin vahvistettuihin pisteisiin niin että pää osuu asfalttiin vain kerran? EI KUKAAN! 

Kypäriä testataan myös lävistämällä. Tosin Euroopassa (ECE) tästä ei välitetä, mutta siitä huolimatta Araista se on tärkeää. 

Silti, voit ostaa kypäräsi 20€:lla marketista tai 1000€:lla alan liikkeestä, molemmat on läpäissyt samat testit – testin läpäisy on minimivaatimus turvallisuudelle – myyntiluvalle. No, miten ne minimivaatimukset saa täytettyä? Kypärän hinnasta ei voi päätellä mitään turvallisuudesta, oikein markkinoitu kalliskin kypärä voi olla hengenvaarallinen onnettomuudessa. Kuvittele kypärä, mistä on leikattu pois osa päälaelta, osa niskasta, osa leukaosasta. Mutta jos jäljelle jääneessä kypärässä on vahvistettu ja tallella juuri ne ECE – vaatimat kestävyyspisteet, kypärä pääsee testistä läpi.

Typerää olisi tehdä kypärä mistä on puolet ”ilmastoitu”, mutta sekin olisi mahdollista eurooppalaisen testin puitteissa. ECE on hyvä, mutta silti totaali minimi. Kun oikea onnettomuus sattuu, on vaikea valita että osuma tulisi juuri näihin määriteltyihin testipisteisiin. Itseasiassa Arai kerää itselleen kaikki mahdolliset Arai-kypärät jotka ovat olleet onnettomuuksissa, niitä on tuhansia, ja niiden tarina kertoo osumien harvoin tulevan testipisteisiin. 

Arai saa huipputason kuljettajilta parasta mahdollista palautetta kehittääkseen jatkuvasti parempia kypäriä. Ääriolojen olosuhteista, äärimmäisistä vauhdeista ja hurjimmista kolareista. Totta kai Arai haluaa myydä paljon kypäriä, mutta tärkeämpää on kuitenkin valmistaa kypäriä, jotka oikeasti ovat miellyttäviä pitää päässä ja jotka oikeasti pelastavat henkiä kolareissa. 

Kotitehtävä

Tässä on kolmas kotiharjoitus kaikille omasta turvallisuudesta kiinnostuneille, tähän tarvitsee kaverin.  

1,5km/h iskun päähän voi kokea näin; ojenna vahvempi kätesi olkapääsi tasolle ylös ja sivulle, laita käsi nyrkkiin ja peukalo sojottamaan alaspäin. Pyydä kaveriasi painamaan kättäsi voimakkaasi alaspäin. Palatkaa lähtötilanteeseen. Pyydä painamaan uudelleen ja kevyesti toisella kädellään kopauttamaan sinua otsaan – tee sinä kaikkesi että kätesi pysyy vain alkutilanteessa – keskity.  

Käsi tippuu alas vaikka kuinka haluaisi pitää sen ylhäällä, iskun ei todella tarvitse olla kova. Miksi? Se on kehosi tahdosta riippumaton suojamekanismi. Kun aivoihin osuu pienikin isku, menet selvitymistilaan – keho alkaa automaattisesti pumpata verta aivoihin. Veri siirtyy vähemmän tärkeistä paikoista, kuten käsistä. Jos iskut jatkuu, loppuu veren normaali kiertäminen myös jaloista. Jos ei ole ketään joka sinua otsaan koppauttaisi, on suojamekanismi helppo ymmärtää katsoessa nyrkkeilijöitä. Jos nyrkkeilijä saa iskun naamaan, kädet putoaa alas ja seuraava kunnon osuma tiputtaa kanveesiin. 

Tämä testi siis demostroi vain 1,5km/h vauhdissa tapahtuvaa iskua. Mieti mitä pääsi pitää kestää jos onnettomuus tapahtuu maantiellä tai vaikka radalla kaverin jalkatappi osuu päähäsi. Iskun täytyy jakautua ja laimentua – kova sisus ja joutava runko ei valitettavasti juurikaan auta jos jotain pahaa tapahtuu. 

Voisin vouhota turvallisuudesta ummet ja lammet, mutta toivottavasti tämä sai sinut edes hetkeksi ajattelemaan itseäsi, sinua, sinun päätäsi. Aika moni murtuma tai kolhu paranee kuudessa viikossa, päähän kohdistuvat vammat ovat AINA vakavampia, niitä on parempi vältellä kaikin keinoin. 

Turvallisia kilometrejä, Terhi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *