Moottoripyörän talvisäilytysohjeet

Moottoripyörän talvisäilytys

Moottoripyörän talvisäilytysohjeet

Kaikki loppuu aikanaan, myös ajokausi, ainakin kesäkelille tarkoitetuille laitteille. Siksi kokosimme tähän muutamia juttuja, jotka kannattaa huomioida kun pyörää varastoi talven ajaksi. Toki talvehtimiseen on monia kaupallisiakin tahoja jotka varastoivat ja huoltavat talven aikana. Mutta jos itsellä on tilat, niin tässä muistilistaa talven varalle.

Testimainos

Pese pyörä

Pyörä kannattaa viimeistään tässä vaiheessa pestä todella huolellisesti. Mitä pidempään lika pinttyy, sitä lujempaan se istuu. Mutta eikös kalustostaan huolehtiva motoristi pidä huolta, että kalusto on aina mintissä. Helpoin on pestä pyörä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Vanteista kannattaa myös viimeistään tässä kohtaa poistaa rasva. Vanteiden pesuun löytyy todella paljon hyviä erilaisia pesuaineita.

Kun pyörä on pesty ja kuivattu, niin ei muuta kuin vaha päälle.

Akun irroitus

Akku kannattaa irroittaa talvehtimisen ajaksi ja säilyttää lämpimässä, missä lämpötila ei muutu. Jos taas koko pyörä talvehtii lämpimässä, suosittelemme käyttämään ylläpitolaturia. Viimeistään tässä kohtaa kannattaa asentaa myös pikaliitin laturille, jotta sen kytkeminen esim Ctek-laturiin on paljon helpompaa. Liitin luonnollisesti myös muodostaa turvallisemman liitoksen kuin akunkenkään puristettavat pihdit.

Tankkaa pyörä täyteen

Kaksi eri koulukuntaa tästä, mutta mitä täydempi tankki on, sitä helpommin bensan höyryt kondensoituvat vedeksi. Myöskin bensan stabilointiaine voidaan laittaa tässä kohtaa polttoaineen joukkoon.

Vaihda öljyt

Tässä kohtaa on hyvä heittää tuoreet voiteluaineet koneeseen. Ohjekirja kertoo suositukset, määrät ja varmasti oikean suodattimen tyypin.

Älä myöskään tässä kohtaa oikaise, ja välttämättä oleta tietäväsi miten öljyt vaihdetaan. Esimerkiksi sumppukoneissa voi olla hyvinkin oma tapansa vaihtaa öljyt, laskea ne ulos ja ennen kaikkea käyttää se oikein. Ylitäytetty moottori voi pahimmassa tapauksessa särkyä. Mutta ohjekirja kertoo määrät ja tyylin suorittaa.

Muut nesteet

Jos työkalut pysyy käsissä, kannattaa säännöllisin väliajoin myös vaihtaa muut nesteet.

Tarkista jäähdytysnesteen kunto, pakkasen kesto ja myös väri itsessään kertoo onko se vaihtokunnossa.

Jarru- ja kytkinneste ovat yhtälailla vaihdettavia nesteitä, ja talven aikana harrastajalle kivaa puuhaa hoitaa kuntoon.

Renkaiden kunto

Tarkista renkaisen kunto, ja jos vaihtotarvetta ilmenee, niin pyörä pukeille ja uudet kumit kevättä odottamaan. Säästät renkaiden vaihdon kustannuksissa, jos otat renkaat itse alta ja viet ne irtovanteina liikkeeseen vaihdettavaksi, jos itsellä ei ole siihen tarvittavia välineitä.

Renkaita ostaessa, muista tarkistaa renkaan paistoleima, että saat varmasti suurinpiirtein tuoreet kumit alle. Vuosia varastossa maannut kumi kovenee, ja varsinkin mutkapätkillä alkaa ominaisuudet kadota. Mutta vastuullinen rengasliike huolehtii aina että saat tuoretta kumia alle.

Voitele ketjut

Koko ajokauden hyvin kunnossa pidetty ketju ei tarvitse ihmeitä kauden loppuunkaan, mutta itse suosittelen tässä kohtaa huolellisen puhdistuksen. Myös niin, että sivuposki irti, ja kaikki eturattaan ympärille kertynyt rasva puhdistetaan pois. Sitten hyvä rasvaus ja odottamaan ajoa.

Kauden aikana ketjun rasvausta suosittelemme heti ajon jälkeen, kun ketju on lämmin; pikainen puhdistus ja uudet rasvat tässä kohtaa päälle. Pysyy paremmin eikä rasva ole hetken ajon jälkeen pelkästään takavanteella.

Muut tarkistettavat kohteet

Kun pyörä on nyt pesty ja siisti, on helppo tarkistaa samalla kaikki ketjut ja niiden kunto. Myöskin puhtaasta pyörästä näkee paljon helpommin jos se vuotaa jostain nesteitä. Siksikin kaluston puhtaanapito on enemmän kuin suositeltavaa.

Vakuutukset

Vakuutukset eivät varsinaisesti kuulu kausihuoltoon, mutta jos pyörässäsi ei ole ympärivuotista vakuutusta niin muista laittaa se seisontaan. Ja ehkä tässä kohtaa olisi mahdollisuus kilpailuttaa.

Ja uskokaa pois, uusi ajokausi tulee taas nopeammin kuin luulettekaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *