336km/h – Motoristi-henkilökuvassa Hanne Lahti

Motoristi-henkilökuvat jatkuvat ja tällä kertaa haastattelussa todella nopea naismotoristi.

Testimainos

Olet tuttu näky busanistit ryhmässä ja olen aikaisemminkin lukenut haastattelusi jostain mediasta. Kerro lyhyesti, kuka olet ja mistä tulet?Olen Hanne Lahti ja asun mieheni kanssa Saukkolassa, Lohjalla.

Mistä innostus moottoripyöräilyyn, mistä kaikki lähti. Alkoiko juttu jo mopoiässä vai aikuisella iällä.
Elin suhteellisen villin nuoruuden, johon kuuluivat mopot jo ennen mopoikää. Ensimmäisen moponi taisin saada 13 vuotiaana, jolla sitten ajeltiin salaa kavereiden kanssa ja yritettiin pysyä pois yleisiltä teiltä.

Olin kai aika tyttöpoika, viihdyin koko nuoruuteni mopojen ja autojen parissa. Mopoja taisi olla kaikkiaan kolme. Niillä sattui ja tapahtui kaikenlaista. Minun piti ajaa kevari-kortti heti kun siihen olisi ikä riittänyt, mutta sitten hevoset veivät minut muihin kuvioihin pitkäksi aikaa.

Hanne Lahti

Hevoset ja ratsastus täytti elämääni niin täysin ettei siihen mahtunut silloin moottoripyöriä ollenkaan, kunnes vuonna 2014 hevoset vaihtuivat taas hevosvoimiin. Ystäväpariskunnalla sattui molemmilla olemaan siihen aikaan pyörinä Hayabusat ja ihastuin busan ulkonäköön ja muotoihin ihan ensimmäiseksi.


Ensimmäinen pyöräni oli kuitenkin Suzuksi GSX-R 750, mutta Hayabusa oli jäänyt jo tuolloin mieleeni pysyvästi. Ajoin tuolla ensimmäisellä pyörällä yhden kauden ja jo toisena kautena halusin ostaa Hayabusan.

Ensimmäinen busa muutti siis taloon 2016, nyt niitä on kaksi kun miehelläni on myös samanlainen.

Oletko enemmän matkamotoristi, nurkillä kiertäjä vai pelkkää mailia?

Ehkä kuitenkin enemmän matkamotoristi, kuin nurkilla pyörijä. Tykkään lähteä pidemmillä reissuille. Busahan on parhaimmillaan matka-ajossa. Se on painavana pyöränä vakaa ja siinä on tehokas vääntävä moottori. Ohituksia varten ei tarvitse pykäliä vaihtaa alemmaksi ja pyörä on muutenkin yllättävän ketterä.

Olemme käyneet niillä kaksi kertaa Lapissa ja toisella reissulla Norjassa kääntymässä. Ikinä ei ole ollut mitään ongelmia. Ajoasentokin on minulle hyvä.

Hanne Lahti

Suomea tulee muuten ajeltua ristiin rastiin. Mailia ajaisin mielelläni lisääkin, mutta valitettavan vähän on ollut viime vuosina siihen mahdollisuus ja koronan myötä viime kesä oli tosi hiljainen.

Miksi rakenteluun juuri Hayabusa
Koska tykkään nimenomaan Busan persoonallisesta ulkonäöstä. Sitä on suhteellisen helppo rakennella ja siinä on riittävästi tehoja. Busaan löytyy myös erittäin hyvin osia ja sitä on siksikin helppo tuunata.


Tiedän että olet repäissyt maililla kovan tuloksen. Millaista se oli?
Hauskaa ja ihan huimaa!

Hanne Lahti
Kuva (c) Veijo Toimela

Olen aina tykännyt vauhdista. Kun saa ajaa niin kovaa kuin kantti kestää, turvallisissa olosuhteissa ja ihan luvan kanssa, niin mikäs sen kivempaa! Ensimmäinen maili tuli ajettua Hallin lentokentällä muutama vuosi sitten ja silloin nopeudet jäivät 299km, kun rajoitin oli vielä kiinni. Ennätykseni on 336km/h.

Mistä ajatus alkaa ajamaan juuri mailia.
Olen melko kilpailuhenkinen ja tykkään haastaa itseäni. Minulla on pitkä kilpailutausta ratsastuspuolelta ja kun hevoset jäivät halusin jollain tapaa siirtää sitä kilpailuintoa ja itsensä haastamista myös moottoripyöräilyyn.

Lisäksi tuo pyörä on kuin tehty kovia lukemia varten ja nautin siitä kun pääsen ajamaan sillä kentälle.

Ajatko varttia tai muita matkoja?


Mikäli mailin ajoja tullaan vielä järjestämään, niin se on se matka mitä itse eniten tykkään ajaa. Vartteja ei viime kesänä koronan ja muiden esteiden takia päässyt edes kokeilemaan. Ne kiinnostavat kyllä myös. Ensi kesänä varmasti myös varteille.


Pyöräsi on ainakin maalattu ja tontitettu mutta lukemat kertovat että muutakin on tehty. Millainen tekniikka pyörässä on.
Pyöräni on tosiaan madallettu, jo senkin takia että yllän sillä ajamaan.

Siinä on myös jatkettu swingi ja se on tietysti säädetty ja penkitetty, sekä rajoittimet on otettu pois. Lisäksi spyörässä on ilokaasut. Teho ilokaasujen kanssa 245 hv.

Pyörä on erikoismaalattu Aki Ojalalla.

Onko pyörään tulossa muutoksia tulevaisuudessa, esim lisää tehoa tai vastaavaa.
Jotain pientä on suunnitteilla talven aikaan. 

Mitä sanoisit niille ketkä miettivät prätkäilyn aloittamista?Ehdottomasti vain mukaan. Ihana harrastus jonka kautta olen saanut valtavasti uusia ihania ystäviä.

Hanne Lahti

Mikä sen mukavampaa kuin kesällä hyvällä säällä lähteä ajelemaan yksin tai porukassa. Siinä pääsee ihan eri tavalla irti arjesta ja onhan siinä jotain ihanaa vapaudentunnetta.

Motoristit ovat yleisesti ottaen todella avuliaita toisiaan kohtaan ja sen yhteisöllisyyden ihan huomaa niin tuolla tienpäällä, kuin radoillakin.

Terveisesi lukijoille?
Kaikille mukavaa syksyn ja talven aikaa. Nyt on taas hyvä aika unelmoida ensi kesästä ja tehdä suunnitelmia ensi kesän matkareissuille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *