Imatranajot – kuulumiset kulisseista

imatranajot

Imatranajot – kuulumiset kulisseista

Imatran Ajot 2021 lähestyvät. Käydään vähän läpi tunnelmia kulissien takaa. Eero Kiiskinen, yksi mies järjestelyiden takana.

Testimainos

Mitä kuuluu Imatran ajoille 2021 tammikuussa, joko valmistelut ovat pitkällä?

Meillä on Imatranajo 2021 tapahtumaa tehty jo viimevuoden kesästä lähtien ja kyllä valmistelut ovat erittäin hyvällä mallilla ja olemme hyvin aikataulussa. Teemme tätä päivittäin ja omiin tehtäviini kuuluu tapahtuman kehittäminen ja yritysyhteistyö.

Kerrohan pähkinänkuoressa millainen on Imatran ajojen historia. Kilpailulla on ehkä pidemmät juuret kuin moni tietääkään

Imatran ensimmäinen Tourist Trophy (TT) -kilpailu järjestettiin vuonna 1953. Varsinainen Imatranajo sai alkunsa pitkän tauon jälkeen vuonna 1962, jolloin kestopäällysteen saamalla radalla käytiin kansainvälinen kilpailu.

MM-pisteistä kilpailtiin Imatralla vuosina 1964–1982

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjan Suomen Grand Prix järjestettiin vuosina 1962–1963 Tampereen Pyynikillä. Pyynikin rataa pidettiin kuitenkin liian kapeana ja vuodeksi 1964 MM-osakilpailu siirtyi Imatralle FIM:n kokouksessa Suomea edustaneen John E. Simosen vahvalla myötävaikutuksella. MM-pisteistä kilpailtiin Imatralla vuosina 1964–1982. 1970-luvun huippuvuosina tapahtumassa oli yleisöä yli 50 000, ja se oli myös kansainvälisesti hyvin tunnettu. Kilpailuihin otti parhaimmillaan osaa ajajia yli 40 maasta. Ajojen tähtiä olivat muun muassa 16 voittoa eri luokissa ajanut italialainen  Giacomo Agostini sekä suomalaiset Jarno Saarinen ja Teuvo Länsivuori. Imatranajon yhteydessä Imatralla järjestettiin Imatran Moottorikerhon ideoima monipäiväinen matkailutapahtuma Imatra-viikko.

imatranajot

Imatranajo menetti MM-arvonsa vuoden 1982 kilpailun jälkeen skotlantilaisen Jock Taylorin saatua surmansa radalla. Vuosina 1983–1985 Imatralla ajettiin EM-osakilpailu ja vuonna 1986 EM-osakilpailu sekä Formula TT -luokan MM-osakilpailu. Vuonna 1986 sattuneen onnettomuuden vuoksi Imatran katuradalla, päättyi tapahtuman järjestäminen toistaiseksi.

Vuodesta 1990 alkaen Imatran Moottorikerho järjesti Imatranajon moottoriradoilla muualla Suomessa. Virtasalmen Motoparkissa ajettiin kansallinen kilpailu vuonna 1990 ja Jurvan Botniaringillä SM-osakilpailu vuosina 1991–1992. Vuodesta 1993 alkaen Imatranajo järjestettiin SM-osakilpailuna Virtasalmella. Vuonna 2015 Imatranajo kilpailtiin Virtasalmen Motoparkin muun käytön vuoksi Virossa Auto24ring-radalla lähellä Pärnua.

Imatralla puolestaan järjestettiin näytösluonteinen Muistojen Imatranajo -tapahtuma parin vuoden välein vuodesta 1999 alkaen.

imatranajot

Kilpamoottoripyöräily teki paluun Imatran katuradalle 19.–21. elokuuta 2016, kun siellä järjestettiin International Road Racing Championship -sarjan osakilpailu. IRRC:hen kuuluvien superbike- ja supersport-luokkien lisäksi tapahtumassa kilpailtiin myös open 600-, open 1000-, lightweight- ja sivuvaunuluokissa. Kilpailun katsojatavoite kaksinkertaistui, kun viikonlopun aikana määräksi tuli 42 000 katsojaa. Ajot järjestettiin myös vuonna 2017, 2018 ja 2019. Imatranajo on edelleen osa IRRC-kilpailusarjaa. Vuonna 2020 Covid19-epidemian takia kisat siirrettiin ajettavaksi 2-4.7.2021.

Millaisia asioita ison moottoriurheilutapahtuman kulisseissa tehdään tähän aikaan vuodesta

Tehtävät ovat hyvin monipuolisia, suunnitellaan radan turvallisuutta, radan shikaaneja, keskustellaan lupa-viranomaisten kanssa, mietitään uutta sisältöä, neuvotellaan IRRC-organisaation kanssa kesän 2021 kilpailuluokista, kumppaneista, uusien oheistapahtumien toteutuksesta. Nyt mm. työnalla omalla pöydälläni on Imatranajo 2021 aikana järjestettävän festivaalin toteutua aivan Imatran keskustan alueella radan vierellä, moottoripyörien maahantuojien esittely-ja koeajoalueen suunnittelu, tv-toteutus, mediayhteistyö, alueen screenit, Vip-alue, moottorikerhojen ja merkkikerhojen kanssa yhteistyö ym.

Kuinka kansainvälinen tapahtuma on odotettavissa, mistä kaikkialta on tulossa osallistujia

Perinteisesti kilpailun osanottajia on tullut eripuolilta Eurooppaa mm. Englannista, Belgiasta, Saksasta, Hollannista, Ranskasta, Venäjältä, Sloveniasta, Puolasta, Virosta, Ruotsista, Tsekeistä, Sveitsistä ja tietenkin mukana on myös suomalaiset kuskit edustettuna. Vuoden 2021 osallistujat varmistuvat kevään aikana. Lisäksi uutta väriä tuo kilpailuviikonloppuun sähkömoottoripyörien kilpailut, jossa suomea edustaa Lappeenrannan Yliopisto tällä laitteella!

Entä yleisö, onko tietoa miten kaukaa väkeä tulee. Suomessa on muutenkin hyvä kisakesä, kun Iitti on myös MotoGP-kalenterissa.

Puhutaan erittäin kansainvälisestä yleisöstä/kävijöistä. Turisteja tulee Imatranajo-tapahtumaan ympäri maailman ja kaukaisimmat tulevat aina Japanista, Yhdysvalloista ja tietenkin Euroopan eri maista kuin myös sen ulkopuoleltakin.

Nyt kun Isle Of Man-kilpailu siirrettiin vuodelle 2022, niin odotamme porukkaa nyt entistä enemmän mm. Englannista saapuvaksi Imatralle heinäkuussa. Tuo MotoGp kisahan ajetaan meidän tapahtuman jälkeen ja varmasti osa turisteista jää väliviikoksi Suomeen, jotta voivat osallistua molempiin kansainvälisiin tapahtumiin samalla reissulla.

Majoitusta varmasti kannattaa varata hyvissä ajoin, onko tietoa miten alueen kapasiteetti kantaa?

Kyllä, se on hyvä varmistaa hyvissä ajoin, meillä on eEtelä-Karjalan alueelle hyvät mahdollisuudet majoittaa paljonkin vieraita lähialueilla.

Etelä-Karjalan alueella on 33 majoitusliikettä, joiden yhteenlaskettu vuodepaikkojen määrä on yli 5000 hengelle. Hotelleja on alueella 14. Lisäksi alueella toimii erilaisia asunnonvuokrauspalveluita ja myös yksityiset ihmiset vuokraavat asuntojaan ko. viikonlopulle. Hyvissä ajoin kannattaa kuitenkin jo varata majoitus Imatralta kuten myös varata pääsyliput www.nettilippu.fi kautta liput viikonlopulle.

Lisätietojawww.imatranajo.fi

Millaisia nopeuksia radalla muuten pistellään, olen liikennesääntöjen puitteissa kiertänyt radan pari kertaa ja se vaikuttaa todelliselta voimaveto-radalta.

Radalla on menty vauhdilla jo historiassakin jo yli 250 km/h ja nyt varsinkin Vuoksen pääsuoralla nopeudet nousevat luokasta riippuen parhaimmallaan yli 300 km/h. Eeki Kuparinen ajoi muutamavuosi sitten Kawasakin H2R:llä takasuoralla 345 km/h. Joten vauhtia ja nähtävää riittää myöskin 2021 kilpailuviikonloppuna.

Eeki Kuparinen Kawasakin H2R:llä takasuoralla 345 km/h

On odotettavissa hieno tapahtuma, millaisia yhteistyömahdollisuuksia on sponsoreille tarjolla, jos lukijoissa joku yrittäjä aiheesta innostuu?

Kyllä, innolla rakennamme Imatranajo 2021-tapahtumaa ja tulossa on jälleen huikea viikonloppua. Meillä on perjantaina 2.7. harjoitusajot, jolloin harjoituksia pääsee seuraamaan ilman pääsymaksua ja sitten lauantaina ja sunnuntaina pääsylipuilla ja mennään täysillä.

Yhteistyömahdollisuuksia on kumppaneille tarjolla hyvin laajassa kirjossa. Tässä muutamia esimerkkejä, kumppanuus kisojen mainonnassa, screeneillä, ohjelmalehdessä, rata-alueen kaiteissa ym. Ja olemme erittäin vastaanottavaisia kaikille uusille yhteistyömahdollisuuksille ja ideoille, niitä saa ehdottaa.

Erittäin suosittu yhteistyömuoto on ostaa yrityksen henkilökunnalle ja asiakkaille joko normaalit tai Vip-liput viikonlopuksi Imatralle. Allekirjoittanut antaa näistä lisätietoja mielellään.

imatranajot
Eero Kiiskinen

Imatranajo Oy / Eero Kiiskinen/0400-432094 / eero.kiiskinen@imatranajo.fi

Terveisesi lukijoille

Tervetuloa isolla porukalla Etelä-Karjalan suurimpaan  kesätapahtumaan nauttimaan vauhdista, musiikista sekä hyvästä Imatralaisesta palvelusta. Jos et ole vielä kokenut mikä fiilis siellä on, niin nyt niin alan harrastajat, perheet, nuoret kuin myös vakiokävijät, kalentereihin merkintä 2-4.7.2021 ja suuntana Imatra.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *