The Scalpel – uusi KTM 890 Duke

KTM 890 Duke

”The Scalpel” – uusi 2021 KTM 890 Duke on entistäkin terävämpi

Matka on ollut nopea ja suoraviivainen. KTM toi LC8c -rivimoottorin KTM 790 DUKE:en ja se herätti jo silloin suurta mielenkiintoa motoristien keskuudessa. Tästä inspiroituneena KTM kehitti moottoria entisestään ja toi markkinoille alkuvuodesta 2020 KTM 890 DUKE R -mallin, joka puhutteli niin radalla kuin maantielläkin. Se todella kutsui kokeilemaan jokaisen kuljettajan rajoja asvaltilla. Nyt julkaistu 2021 KTM 890 DUKE seuraa edeltäjänsä jalanjälkiä ja pysyy uskollisena sisarmallinsa huippuunsa hiotuille ominaisuuksille.

Testimainos
KTM 890 Duke

Uusi KTM 890 DUKE kääntää päitä. Pyörä on virtaviivainen ja tehokas. Se todella erottuu joukosta ulkomuotonsa ansiosta, mutta keskeisimpänä tekijänä on kompakti, kevyt ja voimakas moottori, joka mahdollistaa hauskanpidon kahdella pyörällä. Edelliseen versioon verrattuna iskutilavuus on kasvanut 789 kuutiosentistä 889 kuutiosenttiin, moottorinohjaus on entistä hienovaraisempi ja teho sekä vääntö ovat kasvaneet 115 hevosvoimaan ja 92 newtonmetriin. Pyörivät massat ovat kasvaneet 20 %, mikä takaa entistä vakaamman ajettavuuden matalammillakin kierroksilla. Pyörän käytännöllisyyden varmistavat 4,8 litran polttoaineenkulutus 100 kilometrillä ja 14 litran polttoainesäiliö ja se täyttää EURO 5 -vaatimukset.

KTM 890 Duke

Vaikka KTM 890 DUKE sijoittuu keskikokoisten nakupyörien segmenttiin, on sitä vaikea uskoa. Kokoluokkaansa nähden sen suorituskyky on huippuluokkaa ja ajokokemuksen viimeistelee huippuunsa hiottu, kuljettajaa avustava elektroniikka.

Mukautettava ja valon määrään reagoiva TFT-mittaristo näyttää myös valittavissa olevat ajoasetukset: RAIN-asetus säätää kaasun vasteen tasaisemmaksi, herkistää sutimisenestoa, alentaa tehoa ja pitää keulimiseneston herkillä. STREET-asetuksella kuljettajan käytössä on normaali kaasunvaste, normaali sutimisenesto, täydet tehot ja keulimisenesto, kun taas SPORT-ajoasetuksella kaasunvaste on sporttisempi, sutimisenesto sallii luiston ja teho on vapaa. Ja jos KTM 890 DUKE:sta haluaa ottaa kaiken irti, tarjolla on valinnainen TRACK-ajoasetus, jota voi hienosäätää nopeita ratapyrähdyksiä varten. Sen sutimisenestoa voi nostaa tai laskea yhdeksän askeleen asteikolla, keulimiseneston voi poistaa käytöstä ja kaasuvasteasetuksia on kolme. Älykäs luistonesto säätää moottorin kierroslukua lähtöjen optimoimiseksi. Kallistuskulmaa lukevan 6D-anturin ansiosta moottoripyörän ECU saa runsaasti ajotietoja, joiden pohjalta se optimoi pyörän suorituskyvyn.

KTM 890 Duke

Kaarreavusteinen ABS-järjestelmä tukee kahta 300 mm:n kelluvaa jarrulevyä, jotka yhdessä parannettujen jarrusatuloiden ja -palojen kanssa takaavat optimaalisen jarrutehon ja turvalliset pysähdykset. Tiukkakin ajaminen on entistä helpompaa aiempaa lyhyemmän vaihdepolkimen, kevyempien jousien ja valinnaisen Quickshifter+ -vaihdeavustimen ansiosta.

”Tiesimme, että KTM 890 DUKE R on moottoripyörä, jonka vain KTM pystyy tuomaan markkinoille. Oli siis vain ajan kysymys, milloin voisimme julkistaa toisen sukupolven version siitä. Tiesimme, miltä osin voimme joko parantaa tai monipuolistaa KTM 790 DUKE:n ominaisuuksia. Uusi 2021 KTM 890 DUKE on täysin READY TO RACE -mentaliteetin mukainen, teknisesti kehittynyt ja suunniteltu vastaamaan jokaisen kuljettajan vaatimuksiin. Pyörä sijoittuu koko DUKE -malliston kunniapaikalle. Se on väkevä ulostulo niin keskikokoisten moottoripyörien kuin nakupyörienkin markkinasegmentissä. Normaalisti pyytäisin kuljettajia nauttimaan moottoripyöräilystä, mutta tämän mallin kohdalla sitä ei tarvitse tehdä erikseen.” Adriaan Sinke, KTM:n tuotepäällikkö:

KTM 890 DUKE:n kromi-molybdeeniteräsrunko ja alumiininen takarunko luovat sporttisen ajotuntuman ja äärimmäisen tarkan ohjauksen. Runkorakenteeseen optimaalisesti sijoitettu LC8c-moottori on teknisestä kasvustaan huolimatta kevyt: KTM 890 DUKE:n kuivapaino on edeltäjänsä tapaan vain 169 kg. Takarungon innovatiiviseen rakenteeseen on integroitu sekä ilmanottoaukot että ilmansuodatinkotelo. Optimaalisen ajotuntuman takana on myös päivittynyt WP APEX -iskunvaimennus 43mm USD -etuiskunvaimentimilla ja erillisellä typpisäiliöllä ja esijännityksen säädöllä varustetulla takaiskunvaimentimella. Ergonomialtaan pyörä on suoraviivaiseen toimintaan suunniteltua KTM 890 DUKE R:ää yleiskäyttöisempi ja lisäksi matalampi 820 mm:n istuinkorkeus tekee siitää yhä useammalle kuljettajalle sopivamman. Myös pyörän muotoilu on kehitetty vastaamaan jokapäiväistä käyttöä; siinä ei ole ylimääräisiä reunoja tai kulmia ja esimerkiksi sen takavalo on integroitu rekisterikilven kiinnikkeeseen, joka pienentää pyörän ulkomittoja.

KTM 890 Duke

Muita yksityiskohtia ovat täysi LED-valosarja, renkaat ilman sisäkumeja sekä märällä asvaltilla loistavan pidon tarjoavat Continental ContiRoad -renkaat. Uutuusmalli on myös KTM myRide -sovelluksen kanssa yhteensopiva. 

KTM 890 DUKE – TÄRKEIMMÄT OMINAISUUDET

  • 789 cc:stä 889 cc:hen kasvatettu iskutilavuus ja se täyttää EURO 5 -vaatimukset
  • Moottorin kasvanut suorituskyky: 115 hv ja 92 Nm
  • Huippuunsa hiottu teho–painosuhde tekee pyörästä äärimmäisen ketterän
  • Päivitetty APEX WP -iskunvaimennus
  • Päivitetty elektroniikka: Kallistuskulmaa lukeva 6D-anturi ja valinnainen TRACK -ajoasetus

Koeajamme pyörän heti kelien salliessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *