Toyota Yaris GR – Lajinsa viimeinen soturi

Toyota Yaris GR

Toyota Yaris GR – täysiverinen sportti

Tällä kertaa vaihteeksi 4-pyöräisen koeajoa. Muistan junnuvuosilta, kun Toyota toi -88 GT Fourin ralliin. Aika monta versiota Celicaa nähtiin MM-poluilla, usein myös Suomalaiskomennossa. Sen jälkeen rallissa nähtiin jopa tylsiä ajanjaksoja, kun säännöt elivät suuntaan jos toiseen.

Testimainos

Kun taas sitten homma otettiin Suomalaisten käsiin, alkoi rallissa tapahtua. Tommi Mäkisen luotsaama Toyota-tiimi teki hyvää duunia, ja Tänak otti kyseisellä laitteella mestaruuden vuonna 2019.

Voidaan sanoa, että Yaris GR sisältää varmasti Suomalaista geeniperimää.

Oma autohistoria sisältää useita pieniä mutta tehoikkaita autoja. Siksi Yaris Gr kiinnosti erityisesti jo konseptina. Sisäinen pikkupoika odotti kovasti koeajoa, aluksi ehkä jopa harmitti keli, joka oli suhteellisen luminen. Mutta reality-check, auto raapii joka kulmasta.

Ennakkoluulot 3-sylinteristä kohtaan

Tietenkin hiukan pohdin spekseihin tutustuessa, että miten mahtaa 3-sylinterisessä olla iskua ja vääntöä. Toki taas kerran piti muistaa, että myös BMW i8 ja Koenigsegg Gemera ovat 3 -pyttyisiä, joten se siitä murehtimisesta.

Hauskaa on se, että vaikka autossa on tuhdit levitykset, istui se jonon keskelle kuin mikä tahansa pikkuauto. Ovet auki ja sisään istumaan.

Toyota Yaris GR
Toyota Yaris GR – konttori

Tuntuma oli rallipurkkimaisen tuttu, pieni ja kaikki hallintalaitteet hyvin paikoillaan. Luonnollisesti avaimeton käynnistys ja Yaris murahtaa napista käyntiin. Japanilaiseen tyyliin nappeja on riittävästi. Perehdyin etukäteen oleellisiin, joten jokaista mahdollista toimintoa en edes yrittänyt jumpata kohdalleen.

Oleellista tehokkaassa kaupunkietenemisessä on voiman suhteen säätö. Halutessaan voi säätää vedon suhdetta takaa eteen. Lisäksi racing-paketin mukana saa eteen ja taakse lukot.

Miltä se tuntuu

Parkkipaikalta lähtiessä alusta tuntuu kovalta, niinkuin asiaan kuuluu. Ei turhia natinoita, mutta kivan ralliautomainen fiilis. Äänimaailma kuulostaa hyvältä, vaikka siinä taitaakin olla vähän audiomaustetta mukana.

Monelle moottoripyöräilijälle ja muutenkin ajoneuvojaan arvostavalle on tuttua käyttää laitteet lämpimäksi. Yaris muistuttaa ruudulla välttämään turhaa kiihdytteleyä kunnes moottori on lämmin. Itseasiassa ihan hyvä toiminto muistuttaman lämmittelyn tarpeesta. Korkeaviritteinen moottori on varmasti sitä pidempi-ikänen, mitä paremmin sitä pitää.

Onko siinä sitten voimaa

Keli oli liukas ja märkä. Luonnollisesti moottoritiellä tarvi kokeilla, pystyisikö Toyota Yaris GR teoriassa suoriutumaan nopeasti ohituksista.

Toyota Yaris GR

Kyllä pystyy. 1,6-litrainen ahdettu kone vetää hyvin jopa isolla vaihteella. Pienemmälle jos pudottaa, niin voidaan käyttää termiä ”tehokas eteneminen”. Liikun itse pääasiassa moottoripyörillä, eikä ihan helposti autojen suorituskyky hymyilytä. Tässä sen sijaan on osuttu kyllä naulan kantaan.

Yariksen kohdalla voidaan käyttää termiä ”tehokas eteneminen”

Autoa pitäisi ajaa radalla, jotta koko totuudesta saisi käsityksen. Kiihtyvyys on todella kohdallaan ja ajettavuus pysyy kokoajan hallittuna.

Tähän kun yhdistetään kaikki Toyotasta tutut mukavuudet, kaistavahdit jne, niin taas kerran sen auton käyttöaste voidaan pitää korkeana. Jos joku väkisin itselleen yrittää, tai joutuu perustella miksi ostaa tälläinen.

Oman nelihenkisen perheen kanssa kävimme aikanaan Rukan reissun ST-Fiestalla, joka vastaa tiloiltaan aika liki Yarista. Eikä mitään ongelmaa.

Toyota Yaris GR ei ole perheauto, mutta sillä pärjää perhekin jos on tahtotila. Takakontti on varsin säädyllisen kokoinen, mahtuu hyvin pidemmänkin reissun tavarat jos osaa pakata.

Toyota Yaris GR

Miltäs sisällä näyttää

Konttorissa on kaikki kohdallaan. Materiaalit ovat laadukkaita, onneksi autoa ei ole pilattu nahalla, vaan racing-tyyliin päällystetyt toimistotuolit tarjovat oikeasti hyvän pidon ja asennon. Sanotaan, että jokaisessa hyvässä jutussa löydetään jokin vika, niin todetaan, että taakse näkyvyys on huono korkean perän vuoksi. Mutta siihen tottuu nopeasti ja peruutuskamera kertoo kuinka lähellä auto on vaikkapa seinää. Takapenkille emme ahtautuneet, mutta varmasti pieniin siirtymiin kelpo paikka sekin matkustaa.

183-senttisenä edessä tiloiltaan ei ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa.

Toyota Yaris GR

Mitäs pellin alla on

Pellin alta löytyy 1,6-litrainen kolmisylinterinen turbokone. Suojamuovit hämäävät kokoa hiukan, kone on puristettu pieneen kokoon. Vaikka uusissa autoissa ei itse mitään voi juuri tehdä, näyttää tila silti niin väljältä, että tarvittaessa olisi tilaa huoltoja tehdä. Tämä ei useinkaan ole itsestään selvyys, vaan edes käsi ei mahdu konetilaan.

Toyota Yaris GR

Kenelle tämä on tarkoitettu ja miksi

Toyota Yaris GR on tarkoitettu kuskille, joka arvostaa sitä että autoa pitää osata ajaa. Kaiken elektroniikan saa tarvittaessa pois, jolloin voi olla hetken rallikuskin housuissa.

Silti auto taituu normaalisti arjen kulkemisiin, niin yksin kuin perheenkin kanssa. Joku voi myös ajatella että vastaavia laitteita ei enää monia tule. Sähkö ja tulevaisuudessa ehkä vety ottavat isommin roolia. Silloin nämä raakakulkuiset polttispelit ovat varmasti arvossaan.

Auto on myös harrastepeli parhaimmillaan. Pikainen silmäily kertoo erilasita aftermarket osaa olevan valtavasti tarjolla. Toyota on useita rakentelun kulmakiviä tuottanut ennenkin, esimerkiksi Supra. Onko tässä seuraava klassikko, voi hyvinkin olla.

Eikä se katso ikää tai sukupuolta, auton testin hoitanut Janni Hyvönen Toyota Auto-Centeristä toteaa: ”Auto on tautisen hauska ajaa ja äänet ovat kohdillaan yläkierroksilla”

Onko se sitten päästöiltään pienen, tai kulutukseltaan. Ei varmasti, mutta siitä ei ole tässä edes kyse, vaan otsikon mukaisesti lajinsa viimeisiä. Ei hybridi, sähköllä nousee ikkunat, meno taittuu polttomoottorilla.

Hinta, n 46ke on paljon rahaa, mutta vertasin toisaalta tätä 500-sarjan bemariin joka hinnalla irtoaisi, kummallakin onnistuu eteneminen, mutta toisella se on aidosti hauskaa. Toyota Yaris GR on ajajan auto joka taipuu moneksi, ja ympäri vuoden.

Tekniikka pähkinänkuoressa

 • Moottori: 1.6 l, kolmisylinterinen turbo
 • Vaihteisto: Kuusivaihteinen, manuaali
 • Voimansiirto: Neliveto
 • Omamassa (kg): 1280 – 1310
 • Kulutus: 8.2 l/100 km*
 • Moottorin teho: 261 hv
 • Enimmäisvääntö: 360 Nm
 • Kiihtyvyys (0–100 km/h): 5.5 sekuntia
 • Huippunopeus: 230 km/h
 • CO2-päästöt: 186 g/km*
 • Hinta: n 46 000€

Kiitos www.toyotaautocenter.fi Aidosti hyvää palvelua tuottava autoliike Varsinais-Suomessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *