Esittelyssä Kawasaki KX250XC KL

Esittelyssä Kawasaki KX250XC KL

Esittelyssä Kawasaki KX250XC KL

Monikos kaupungissa asuva on ajatetellut, että enskalla voisi olla joskus kiva ajella? Varsinkin, kun Suomen kaupungit ovat kuitenkin oikeasti sen verran pieniä, että metsää saattaa löytyä hyvinkin säädyllisen siirtymän päästä. Kawasaki KX250XC KL voisi olla ratkaisu ostajalle, joka ei halua kompromissejä.

Testimainos

Kisakireä enska ei ole valinta käyttöpeliksi, mutta sen käyttöaste on monin verroin kovempi kuin puhtaan metsähakkurin. Ja mitä pienempi paikkakunta, sitä enemmän lähimaastossa on metsää ja polkua ajettavaksi.

Kawasaki KX250XC KL

Jos prätkäily vaatii aina autoon pakkaamisen, peräkärryn tai valtavan määrän valmistelua, jää se usein kokonaan tekemättä. Kun kaikki on valmiina kirjaimellisesti nappia painamalla, on kynnys harrastaa mahdollisimman matala. Itse lapsuuteni suhteellisen maalla asuneena, kaipaan sitä, että crossin kanssa saattoi silloin paahtaa melkein missä vain.

Tämä ei tarkoita sitä, että Kawa on pyörä millä ajellaan nurkka-ajotkin, vaan sitä, että harrastamiseen on hiukan laajemmin paikkoja mitä puhtaaseen kilvettömällä enskalla harrastamiseen.

Moottoripyörän moottorien suunnittelu alkoi moottorilla KE-1 (Kawasaki Engine 1) vuonna 1949, ja suunnittelu saatiin valmiiksi vuonna 1952. 148 cm³:n ja 4 hv:n moottorin massatuotanto alkoi vuonna 1953. Alussa Kawasaki-moottoreita käytettiin mm. Meihatsu-merkkisissä (Kawasaki Meihatsu industries) moottoripyörissä. Ensimmäisen Kawasaki-moottoripyörän valmisti vuonna 1961 Kawasaki Aircraft Co. Ltd., joka toimi tuolloin omana yrityksenään.

Eli paljon on noista päivistä tapahtunut ja vettä virrannut Akashi-joessa, kun Kawasakin porukka on sitä vuosikymmenien varrella katsellut.

Kawasaki KX250XC KL

Olen ajanut aika paljon ehkä jopa tyhmän ylitehoisilla crosseilla, ja siksi pohdinkin, että miten Kawasaki KX250XC KL:n veto riittää 86-kiloiselle kuljettajalle. Pelko osoittautui turhaksi.

Huomattavan kevyen oloinen

Ensivaikutelma on todella kevyt ja kapea. Helppo kuvitella, että hankalassakin maastossa pyörään saa jaloilla hyvän otteen. Vähän ryyppyä ja peli tulille. Enskoissa ei ole vielä onneksi Euro5-äänimaailmaa; pyörän kuulee, että se on käynnissä.

Kunnon varusteet niskaan, tankki täyteen ja enskareitille.

Vaikka keski-ikäistyvänä hedonistina en helpolla lähde sateella ajelemaan, alkoi enskan kanssa kansa niin sanotusti naamaa naurataa, kun pitkät hiekkasuihkut sinkoilivat takarenkaasta. Ja aikaisemmin pohtimani pelko siitä, riittääkö jerkku, jäi viimeistään tässä vaiheessa pois mielestä. 5-lovinen laatikko oli hetkessä kelattu läpi ja maisema vaihtui risujen hakatessa naamaa.

Välillä kovavauhtisilla pätkillä jalka välillä hakee sitä kuudetta vaihdetta, mutta kyytiä on reippaasti ilmankin. Siirtymillä sille voisi olla paikkansa.

Videolla niin patikkoa kuin sorapätkää

Todella korkealta naukuva nelari

Toki 2-tahticrossien valtakaudella itse ajamaan opetelleena aina kaipaa sitä 2-tahtisen naukumista ja jatkuvaa vaihteiden vetämistä isommalle. Kawasaki KX250XC KL:n kone kiertää nelariksi todella korkealle; itseasiassa yli 12 000 kierrosta, jossa huipputehokin leivotaan. Mutta silti kone on teknisessä maastossa helppo ajaa pienilläkin kierroksilla, ilman että se edes yrittää tukehtua. Ja jos omaan tyyliin, tai vaikkapa kiivastempoiseen kisatilanteeseen, haluaa aavistuksen korkeamman tyhjäkäynnin, onnistuu sen säätäminen nopeasti.

Ryyppy ja tyhjäkäynnin säätö ovat samassa tähtiruuvissa, josta saa hyvin kiinni myös käsineillä. Ei kompromisseja; kisalaitehan tämä loppupeleissä on.

Kolmesta eri kartasta voi valita omaa käyttöön sopivan. Koeajopyörässä oli tehokkain kartta paikallaan, ja metsän pikkupoluille olisi jopa loivempi versio ollut parempi.

Vaihdelaatikon välitykset ovat varsin onnistuneet hyvin Suomalaiseen maastoon. Lyhyitä välityksiä riittää hyvin tekniseen jumppaan. Laaja kierrosalue jeesaa sen kanssa, ettei vaihdetta ole ihan jatkuvasti vaihdettava. Ja vauhtipätkille riittää myös hyvin kulkua.

Kisapeli tarvii myös osakseen huoltoa ja huolenpitoa, joten kaikki huoltokohteet ovat äärimmäisen helposti esillä ja niiden tekeminen on helppoa.

Ohjaamo on pelkistetty ja kaikki on paikallaan

Ohjaamo ei sisällä yllätyksiä; kaikki perusjutut mitä tarvitaan ja thats it.

Kawasaki KX250XC KL

Startti, launch-control, valot ja vilkut siellä missä ne kuuluukin olla. Valo ja vilkkuvarustus ovat minimit, mutta ajavat hienosti asiansa. Jos omaan pituuteen jotain, niin stonga olisi voinut olla aavistuksen korkeammalla. Mutta tämä ei ole vika, vaan säätötottumus.

Toimiva alusta

Alustan säätöihin ei tällä kertaa käytetty isommin aikaa. Keli oli vaihteleva ja maastoa jokaiseen lähtöön. Mutta alustan säätämiseen on varmasti niin pitkälti mahdollisuuksia, että selittely ei saa sijaa. Itseasiassa jousitus on pitkälti suoraan KX250-mallista, mutta enduro-käyttöön säädetyillä jousilla ja vaimennuksilla.

Kawasaki KX25XC KL speksit pähkinänkuoressa

  • 249cc nelitahti
  • 5 vaihdetta
  • Hydraulinen kytkin
  • Launch control
  • Eturengas 21″
  • Takarengas 18″
  • Tankki 6,2 litraa
  • Satulakorkeus 945mm
  • Paino 105,2kg (ilman valoja)
  • Hinta 10 505,- (rekisteröitynä 11850,-)

Koeajopyörä: www.biketeam.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *