Moottoripyöräkortti ilman ajokoetta B-kortin omistajille
Saksassa on ollut jo tovin voimassa laki, joka mahdollistaa kevyen siirtymän A1 kortin hankkimiseen. Ainakin Saksassa lakimuutos lisännyt 2-pyöräisten hankintaa, ja siinä samassa usein autosta luopumiseen.
Vähintään 25-vuotiaat, joilla on viisi vuotta ajokokemusta B-kortin kanssa, voivat ilman ajokoetta hankkia A1 kortin. Tehtävänä on ainoastaan 13,5 tunnin koulutus, joka sisältää sekä teoreettisen että käytännön osuuden. Mutta erillistä ajokoetta ei tarvitse suorittaa.
27000 uutta A1 korttia
Saksan liittovaltion viranomainen, Kraftfahrt-Bundesamt kertoo että ensimmäisen puolen vuoden kuluessa, oli 27000 B-kortin haltijaa käyttäneet tilaisuutta hyväkseen, ja hankkineet A1 kortin. Heistä miehiä oli 21994 ja naisia 4899.

Ikäjakauma oli seuraavanlainen.
- Alle 30 vuotiaat 12%
- 31-44 vuotiaat 40%
- 45-60 vuotiaat 46%
- Yli 61 vuotiaat 2%
Ikäjakauma kertoo selvästi siitä, että isoissa ikäryhmissä ne kenellä ei ole A-korttia, olisivat sen mieluusti hankkimassa jos kynnys olisi matala. Moottoripyöräkortti ilman ajokoetta olisi varmasti hyvä ratkaisu myös Suomessa.
Myöskin tilastot tukevat tätä
2020 tilastot Saksassa osoittavat että toukokuussa reristeröitiin 111% enemmän skoottereita kuin vuosi aikaisemmin. Tammi-toukokuussa isojen pyörien rekisteröintejä oli 10% vähemmän kuin vuosi aikaisemmin, mutta kevytmoottoripyörissä oli 22% kasvu ja skoottereissa 44%. Lähde FEMA.
Telovatko kaikki vain itsensä näillä
Saksalaisen BVDM:n puheenjohtaja Olaf Biethan näkee asiassa pelkkää positiivista.
Kevymoottoripyörä tai skootteri on edullinen tapa aloittaa esimerkiksi sähköinen liikkuminen. Päästöjä on vähemmän kuin autoissa, tai julkisessa liikenteessä.
Onnettomuuksista ei ole lyhyen jakson vuoksi vielä pidemmän aikavälin statistiikkaa, ja lisäksi tavalliset A1-kuljettavat ovat samassa tilastosarakkeessa B-kortilla A1-kortin hankkineiden kanssa. Mutta kokonaisuutena kaikki moottoripyöräonnettomuuksia määrä on laskenut tammikuusta-heinäkuuhun.

Entä sitten ilmastopuoli
Jos kaupungeissa halutaan vähentää autoilua, voisi 2-pyöräisissä oikeasti olla yksi ratkaisu. Kotitalouden toiseksi autoksi esimerkiksi voisi useinkin sopi 125 kuutioinen skootteri, tai sitä tehoiltaan vastaava sähkölaite. Esimerkiksi taannoin esittelemämme Sondors Metacycle. Vaatisi vain Suomessa pienen lakimuutoksen, ja käyttäjille halun kokeilla vaihtoehtoa.
Toimisiko tämä Suomessa
Vaikea kuvitella miksi ei toimisi. Tähän vaadittaisiin vain sopivat päättäjät viemään asiaa myös Suomessa eteenpäin. Jo pelkästään lajina moottoripyöräily saisi näin uusia harrastajia. A1-kortti voi hyvinkin olla monelle portti isompaan pyörään, ja jos ei ole vaan oma laji löytyy esimerkiksi skootterista on sekin pelkästään hyvä.
Uskon itse, että sähköiset kulkineet kaupungissa ja taajamissa ovat hyvinkin tulevaisuutta, siksi olisi ehkä Suomessakin hyvä varautua siihen, ettei homma jää ajokortista kiinni.