Esittelyssä uusi KTM 690 SMC R 2021

KTM 690 SMC R

Kaudelle 2021 uusiutunut KTM 690 SMC R 2021 testissä.

Supermoto mielletään aina hauskaksi laitteeksi pienille mutkapätkille ja taajamiin. Eikä se mielikuva kauhean pieleen osu. Uusi KTM 690 SMC R tarjoilee paljon herkkua ketterässä paketissa.

Testimainos

LC4 moottorin tuorein versio on saanut kivan nipun elektroniikkaa kylkeen ja karttaa vaihtamalla voi valita millaisella asenteella eteneminen tapahtuu. 10tkm huoltoväli myös houkuttelee omistamaan. Usein varsinkin kisakireän moton huoltoväliksi voidaan ilmoittaa ”jatkuvasti”. Sen puolesta 10tkm kuulostaa varsin huolettomalta.

Ensipuraisu

Olen ajanut aikaisempiakin versioita ja 2021 painos tuntuu toki samalta, erot ovat muualla. Kone on tuttu 1-sylinterinen LC4, josta on kutiteltu kiitettävät 74 hevosvoimaa. Elopainoa kun on vain n 150kg, niin resepti hauskalle laitteelle on valmis.

KTM 690 SMC R

Uusittu painos

Edellisen kerran KTM 690 SMC R uudistui isommin vuonna 2019. Nyt päivityksessä mittaristo uusiutui, samoin ajotilojen vaihto onnistuu helpommin.

Vasemmalla kädellä voidaan vaihtaa karttaa ajon aikana, kakkoskartta antaa enemmän iskua. Kun luistoneston nappaa myös pois päältä, voi pyörää viedä vapaasti ja olla hetken kypärän sisällä Arttu Stenberg.

Tehokkaammalla kartalla pyörä keventää varsin kivasti keulaa kun kaasua avaa reippaammin, shifterin kanssa isompaa sisään ja mutkapätkillä voi keskittyä oleelliseen.

Satula on kapea ja siinä liikkuminen on helppoa. Asennosta saa helposti hyvän ja aktiivinen ajo luonnistuu hyvin.

Jarruja on myös päivitetty

Edessä pysähtymisestä vastaa 320 millinen jarrulevy jota puristaa Brembon M4.32 satula. Myös Kotarilta tutut kaarre-ABS jarrut löytyvät, ne toki voi kytkeä pois kokonaan tai pelkästään takaa voi kytkeä ABSIt pois.

KTM 690 SMC R

Euro5-normeihin päivitetty KTM 690 SMC R on suhteellisen hiljainen, joka melkeinpä hämää aluksi. Supermoton kanssa odottaa sitä paukkuvaa ääntä ja ylöspäin repivää keulaa.

Kakkospyöräksi vai räppäilyyn

Moottoripyörää ostaessa kannattaa aina miettiä se käyttöaste, mihin sitä käyttää. SMC ei ole oikea valinta matkailuun, mutta jos käyt Suomen syheröisillä radoilla ja tykkäät pommittaa mutkapätkiä, silloin KTM 690 SMC R on valintasi. Lisäksi toki varsinkin Etelä-Suomen vähälumisilla talvilla SMC olisi helppo rengastaa talveksi karkealla kumilla, joten taas se kuuluisa käyttöaste nousisi, eikä pyörä ole osaa vuotta tallin perässä.

Ajaminen ja vaihtaminen on pienillä vauhdikkailla mutkapätkillä juhlaa. Kumpaankin suuntaan toimiva shifteri toimii kuin ajatus. Lisäksi pyörästä löytyy MSR (Motor Slip Regulation) joka kontrolloi takapyörän pyörimistä luistokytkimen tapaan moottorijarrutuksissa.

KTM 690 SMC R

Lisäksi kevyt moto menee todella nätisti myös kaupungissa ja pikku siirtymillä. Tätä tukee myös pitkä huoltoväli. Kisakireää motoa ei olisi järkevää hankkia arkipeliksi, mutta tässä 10tkm huoltoväli mahdollistaa sen arkisenkin liikkumisen. SMC ei ole tarkoitettu moottoritielle, mutta pätkä sitäkin kokeiltiin eikä se ollut ollenkaan mahdotonta.

Vahva suositus tutustumaan yleensäkin supermotoon vaihtoehtona. Jos matkan ajaminen ei ole se juttu, on supermoto usein monelle hyvinkin passeli laite.

Koeajolaite www.bikeworld.fi kiitos Santeri!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *