Testissä Harley-Davidson Pan America 1250

Harley-Davidson Pan America 1250

Testissä Harley-Davidson Pan America 1250

Kun HD ilmoitti aikanaan tuovansa pyörän isojen matkaenduroiden luokkaa, moni haukkoi henkeään. Kun lisättiin että se on vesijäähdytteinen ja uudella koneella, osa pyörtyi. Loput tippuivat kun sanottiin että se on ketjuvedolla.

Testimainos

Vuonna 1901 William S. Harley sai valmiiksi ensimmäisen suunnitelman polkupyörän apumoottorista. Harley ja Arthur Davidson esittelevät ensimmäisen Harley-Davidson-moottoripyörän kaksi vuotta myöhemmin. Pyörä rakennettiin alun perin kilpapyöräksi. Ensimmäinen tuotantotila oli 3 m x 4,5 m kokoinen puuvaja Milwaukeen kaupungissa Wisconsinin osavaltiossa, Michiganjärven rannalla.

Ei sentään, mutta siitä pisteet, että ennakkoluutottomasti HD lähti luokkaan jossa kilpailijat eivät ole kovia, vaan jäätävän kovia. BMW ja KTM ovat pitkään touhunneet tässä sektorissa ja siksi kilpailijat eivät ole pieniä tekijöitä. Mutta HD onnistui hyvin. Lähdetääs käymään pyörää läpi.

Miltä Harley-Davidson Pan America näyttää

Kun näin itse ensimmäiset kuvat pari vuotta sitten, oli ulkonäkö aika futuristinen, toki osaltaan vaikuttaa se, että HD on totuttu näkemään enemmän perinteisissä raameissa. Mutta koeajopyörää hakemaan mennessäni kävi ensimmäisenä mielessä, ”onpas se iso”. Pyörän ollessa pihassa keskiseisontatuella, näytti se huomattavan suurikokoiselta.

Kävimme HD Turun Janin kanssa pyörän läpi, niin elektroniikan kuin ihan pienten mekaanistenkin jippojen osalta. Pyörässä on paljon pieniä hienoja yksityiskohtia, esim Ilman työkaluja säädettävä jarrupoljin, jota voi vaihtaa kahden asennon välillä, parantaa hallittavuutta ja ajomukavuutta kuljettajan ajaessa seisten. 

Koeajolaite oli special malli, jossa on seuraavat lisävarusteet:

  • Semiaktiivinen etu- ja takajousitus kuormituksen hallintajärjestelmä
  • Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) 
  • Keskiseisontatuki
  • Moniasentoinen takajarrupoljin 
  • Kaataraudat
  • Alumiininen pohjapanssari 
  • Mukautuva Daymaker-ajovalo
  • Käsien ilmavirranohjaimet 
  • Lämpökahvat
  • Ohjauiskari
  • Lisäksi saatavana mukautuva ajokorkeus
  • Sisärenkaattomat pinnavannepyörät 

Täysin uusi Revolution Max 1250 moottori

Uusi moottori näyttää hyvältä, tiivis paketti jonka silti tunnistaa Harley-Davidson moottoriksi. Moottori tuottaa 150 hevosvoimaa ja 128Nm vääntöä. Teho riittää kuljettamaan matkaenskaa ihan mukavaan tahtiin, siihen genreen mihin se on tarkoitettukin.

Moottorissa on muuttuva venttiilien ajoitus, joten pata on kaikin puolin päivittetty vastaamaan nykyaikaa.

Harley-Davidson Pan America 1250

Huomioitavaa on myös, että moottori on kantava osa runkoa. Tämä lienee yksi syy siihen että paino ei lähentele kolmea sataa, näin rungon elementtien määrä on voitu pitää minimissään.

Harley-Davidson Pan America 1250

S-mallissa on myös kaatumaraudat vakiona jos peli sattuu lipsahtamaan kyljelleen. Kuvan pinnavanteet ovat lisävaruste.

Millainen sillä on ajaa

Ajoasento on tilava, itse 183 senttisenä mahdun hyvin istumaan ja saan juuri mieleiseni asennon.

Pan America 1250 Special esittelee myös lisävarusteena mukautuvan ajokorkeusjärjestelmän. Mukautuva ajokorkeus on tehdasasenteinen valinnainen jousitusjärjestelmä, joka alentaa istuinkorkeutta pysähdyksissä ja pitää jousituksen painuman tasaisena ajon aikana säätämällä jousituksen esikuormitusta automaattisesti painojakauman mukaan. Näin kuskin ollessa lyhyt, helpottaa tämä oleellisesti käsittelyä.

Harley-Davidson Pan America 1250

Pleksi suojaa hyvin viimalta ja kuten ylempänä olevalla videolla näytetään, on sen säätäminen myös ajaessa todella helppoa.

Näyttö on helppolukuinen ja liitettävissä HD sovelluksen kautta naviin, musiikkiin jne.

Harley-Davidson Pan America 1250

Myöskin pysähtyvyys on hyvällä todalla, jarrut ovat Brembon käsialaa ja kovastakin vauhdista ne pysäyttävät hyvin yhdessä toimivan alustan kanssa.

Harley-Davidson Pan America 1250

Saako siihen lisävarusteita

Pyörää voi luonnollisesti varustella jokaisen makuun sopivaksi, esimerkiksi laukkuvalmistajalta löytyy heti kättelyssä kolmea erilaista laukkusarjaa, mustaa, alumiinista tai tekstiililaukkuja. Matkanteko siis luonnistuu kyllä.

Ja matkustajan kanssa ajettaessa voi alustaa säätää painon mukaan, monestakin isosta matkaendurosta tuttu ominaisuus löytyy luonnollisesti myös tästä.

Myös valot ovat täysin uutta

Keulan ilme näyttää futuristiselta mutta valot ovat varsin toiminnalliset.

Harley-Davidson Pan America 1250

Uudesta Daymaker-ajovalosta HD kertoo seuraavaa

ABS-jousituksen intertiamittausjärjestelmää hyödyntävä ajovalojärjestelmä tunnistaa moottoripyörän kallistuskulman ja lisää kaarteissa automaattisesti niihin tien osiin suunnattua valotehoa, jotka perinteiset LED-ajovalot normaalisti jättävät katveeseen.  Järjestelmässä on pyörän molemmilla puolilla kolme  Daymaker -pääajovalon päälle sijoitettua LED-elementtiä.Nämä mukautuvat valot syttyvät järjestyksessä moottoripyörän kallistuskulman mukaan 8, 15 ja 23 asteen kulmissa.Valoja ei sytytetä ja sammuteta suoraan vaan mukautuva valoelementti nostaa ja laskee kirkkautta portaittain luonnolliselta tuntuvalla tavalla.

Kenelle Harley-Davidson Pan America on tarkoitettu

Varmaankin ihan jokaiselle motoristille, uskon silti että ensin ehkä HD käyttäjät sen löytävät ja sitten muiden merkkien mahdolliset vaihtajat.

Harley-Davidson Pan America 1250

Pyörä iskee kuitenkin luokkaan missä on paljon käyttäjiä ja on pelkästään hyvä koko lajille, että on vaihtoehtoja. Hinnoittelu on myös varsin järkevä, hinta on alkaen reilu 24ke joten se istuu joka ison bemarin alapuolelle. Suosittelemme ehdottomasti koeajamaan ja luomaan oman mielipiteen laitteesta.

Harley-Davidson Pan America 1250 speksit

  • Moottori Revolution Max 1250
  • Teho 150 hp
  • Vääntö 128Nm
  • Polttoaineen kulutus 5,5L / 100km
  • Paino 245kg
  • Hinta alkaen 24 220€

Kiitos koeajopyörästä HD Turku / Jani!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *