Moottoripyörän talvisäilytys

Moottoripyörän talvisäilytys

Moottoripyörän talvisäilytys – mitä tulee ottaa huomioon

Pesu ja vahaus

Jos aloitetaan ulkoisista asioista niin se on luonnollisesti pesu. Mitä pidempään lika pinttyy, sitä vaikeampaa se on yleensä saada irti.

Testimainos

Niinpä syksyn puhdistukseen kannattaa panostaa vähän aikaa ja vaivaa. Toki mitä huolellisempi on pesu pitkin kautta, sitä vähemmän sitä pesua sitten on.

Esipesuun suositellaan esimerkiksi vaahdottimeen soveltuvaa esipesuainetta, jonka voi kevesti sitten huuhdella ilman mekaanista kosketusta. Iso osa liasta lähtee näin hankaamatta. Jos kyseessä ei ole enduro niin kukaan omistaja ei halua ylimääräisiä naarmuja pyöräänsä. Tämä on tehokas tapa välttää niitä. Oma valinta pesuaineissa on gyeon joita ainakin Turun alueella myy Gummi ja Gylmä.

Vaahtopesun huuhtelu vesiletkulla, painepesuri on laakereiden surma eikä moni elektroninen osakaan varmasti ole rakenettu paineistettua vesisuihkua ajatellen.

Tämän jälkeen huolellinen käsipesu kintaan tai sienen kanssa. Samoin kuin auton pesussa, ylhäältä alaspäin ja likaisimmat kohteet viimeiseksi. Vanteisiin on myös hyvä ennen pesua tehdä raudanpoisto. Takavanteen kunto kertoo usein sen miten pyörästä ja sen puhtaudesta huolehditaan.

Puhdista ja rasvaa ketjut

Ketjujen rasvauksessa on olemassa jonkinlainen nyrkkisääntö, joka toisen tankkauksen jälkeen. Tästä toki voidaan vääntää loputtomiin. Ja lopussa tulevat kardaanimiehet paikalle. Mutta hyvin hoidettu ketju kestää huomattavasti pidempään.

Moottoripyörän talvisäilytys

Jos mahdollista niin ketju kannattaisi puhdistaa lämpimänä, samoin kuten kauden aikana rasvata. Vaikkapa kauden viimeisen lenkin jälkeen, nosta pyörä pukille tai keskiseisontatuella ja puhdista ketju huolellisesti. Liian jyrkkiä liuottimia ei kannata käyttää koska ketjun lenkeissä olevat tiivisteet voivat tästä ottaa helposti itseensä. Samoin painepesuri on luonnollisesti no go. Emme suosittele sitä muutenkaan pyörän pesuun. Usein painepesurilla pilataan samalla monet laakerit.

Ketjun puhdistukseen on olemassa monenlaisia aineita, esimerkiksi tämä Motulin aine joka on käytössä osoittautunut todella hyväksi. Lämpimään ketjuun suihkutetun aineen annetaan vaikuttaa muutama minuutti jonka jälkeen ketju pyyhitän puhtaaksi. Puhtaaseen ketjuun sitten uudet öljyt mahdollisimman nopeasti.

Ja miksi ketjun rasvaus lämpimänä ajon jälkeen?

Jos ketjun rasvaa ajoon lähtiessä, on rasva todennäköisesti isoin osin vanteessa. Kun taas puhtaaseen ketjuun lämpimänä ajon jälkeen laitettu rasva pysyy myös sitten ajon aikana.

Öljyt ja suodatin vaihtoon

Kauden päätteeksi on hyvä vaihtaa puhtaat öljyt koneeseen odottamaan kauden alkua. Näin myös kauden aikana kondensoitunut vesi ja muut epäpuhtaudet saadaan koneesta ulos.

Ja varovasti sen pohjaropun kanssa, taitaa olla suosituin paikka mihin helicoilia kierretään.

Moottoripyörä ulkomailta

Samalla kun katteet ovat ainakin osin irti, olen itse myös tavannut ne purkaa kokonaan ja puhdistaa ne myös alta johon usein monenlaiset epäpuhtaudet lentävät eikä niitä ole niin helppo kauden aikana putsailla. Samoin moottori on hyvä samalla puhdistaa kaikkialta, tässä voi käyttää myös samaa Motul puhdistusainetta mitä ketjuun. Puhdas moottori on sekä mukava huoltaa ja siitä myös sitten huomaa nopeammin jos tulee öljyvuoto joskus.

Muut nesteet

Jäähdytinnesteet on myös tässä kohtaa hyvä ainakin tarkistaa. Mikä on nesteen laatu, pakkasen kesto jne. Samoin jarru ja kytkinneste on samalla hyvä vähintään tarkistaa, jos ei sitten myös vaihtaa.

Renkaat

Olen itse liki aina ostanut ja vaihtanut renkaat syksyllä. Niin nytkin, ruuhkaa on vähemmän, hinta on usein kilpailukykyinen ja tämäkin savotta on poissa keväältä. Mutta vähintään renkaiden kunto kannattaa tarkistaa. Sellaiset kyllä noilla vielä tonnin pari ajaa, renkaat on sama vaihdattaa heti pois.

Akku irti tai ylläpitolaturiin

Yksi niitä juttuja jotka muistetaan kun keväällä ajellaan ostamaan uutta akkua. Pieni vaiva ottaa joko akku irti tai sitten laittaa ylläpitolaturiin. Ylläpitolaturi toki mahdollistaa myös sen, että pyörää voisi talven aikana pari kertaa käyttää lämpimäksi. Vähän fiilistä kevääseen ja koneen sisällä pysyy suojaava öljykalvo paremmin ympäriinsä.

Tankki täyteen

Usein tankkaaminen täyteen on täysin riittävä toimenpide polttoaineen säilymisen kanssa, 98 luonnollisesti. Mutta jokin koulukunta suosittelee myös stabilointiaineita. Varmasti nämäkin paikallaan varsinkin vanhempien kaasutinkoneiden kanssa.

Missä säilyttää

Jos on mahdollista niin pyörä edes osan aika pukkien nokassa on aina hyvä ratkaisu. Varsinkin jos sitä ei kesken talven ole mahdollista liikutella. Lämpötilan on hyvä olla plussalla, mutta ehkä tärkeintä on tasainen lämpö.

Moottoripyörän talvisäilytys

Sitten todella kovan luokan säilyttäjät pitävät pyörää asunnossa sisällä. Tämä kertoo niin asenteesta lajiin kuin varsin juostavasta puolisosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *