Hyundai IONIQ 5

hyundai ioniq 5

Jokaisella on nykyään mielipide sähköautoista, niin puolesta kuin vastaan. Motomaailma koeajoi Hyundai IONIQ 5:sen. Millainen se sitten oli, lähdetään selvittämään.

Testimainos

Hyundai toteaa itse autosta seuraavaa.

IONIQ 5 on sähkökäyttöinen CUV, jonka erottuva muotoilu, erinomainen ajodynamiikka ja optimaalisissa olosuhteissa supernopeasti latautuva 800 voltin akkujärjestelmä ovat uraauurtavia. Kokonaisuus on rakennettu perusrakenteelle, joka on sähköautoaikakauden tekninen virstanpylväs.

Kun ennen koeajoa tutustuin verkossa autoon, sitä tuli jostain syystä pienempi kuva mitä auto todellisuudessa on. Hyundai IONIQ 5 on saatavina 4 eri versiota. Koeajoversio oli AWD premium malli. Hiukan enemmän löylyä ja 4-veto.

hyundai ioniq 5

Miksi sähkö

Itse olen ollut sähköä jopa hiukan vastaan, johtuen osin vähäisistä kilometreistä. Mutta nyt kun omaan talliin asennetaan latauspistoke, olen voinut yhden tekosyyn laittaa sivuun ja katsella markinoita vähän eri silmin. Olen ajanut paria Volkkaria ja toki Teslaa. Sähkön hyvät puolet on niissä toki tulleet esiin.

En kuulu kastiin kenen olisi pakko päästä Lappiin, mutta jokapäiväinen töpseliralli taas ei kiinnostaisi lainkaan. Siksi range on kuitenkin jo surffaillessa ollut yksi mihin on aina ensimmäiseksi kiinnittänyt huomiota. Huyndai lupaa lopa 481km ajoa, joten voidaan olettaa että todellinenkin toteuma on aivan riittävä.

Koeajoauton akku oli täynnä ja iso osa sport-modella ajettuna oli lähtiessä kantamaa tarjolla 360km joka eli sen mukaan, miten oikoi nilkkaa.

Kantama riippuu pitkälsi siitä, miten oikoo nilkkaa

Ensipuraisu

Kun autoon istuu, ensimmäiseksi silmään pistää todella valoisa konttori, johtuen osin juuri vaaleasta sisustuksesta. Niin kojelauta kuin istuimet ovat valkoiset. Samoin myös kontrasti oman auton yönmustaan sisustukseen korostui, sillä kun koeajopaikalle menin.

Mittaristo näyttää monimutkaiselta, mutta kun malttaa huikan tutustua niin kaikki on suhteellisen nopeasti löydettävissä. Vaihdevalitsin on helposti käytettävä ja logiikan oppii nopeasti.

Muutoinkin lähtö on vaivaton, avain taskussa autoon, jarru pohjassa start-nappia ja menoksi. Äänen puute toki hämää, mutta siihen tottuu.

Näkyvyys on hyvä, koska autossa istutaan aika korkealla. Toki jakkaroissa on todella monipuoliset sähköiset säädöt. Penkki myös poistuu kätevästi vähän taaksepäin, kun auton sammuttaa ja astuu ulos.

hyundai ioniq 5

IONIQ 5:n 800 voltin akkujärjestelmä tukee jopa 220 kW tasavirtalatausta. Akun lataaminen 10 prosentista 80 prosenttiin vie nopeimmillaan vain 18 minuuttia – ja optimaalisissa olosuhteissa jo 5 minuutin latauksella toimintamatka pitenee jopa 100 kilometriä.*

Mites sitten se suorituskyky

Kun pedalin painaa lattiaan, auto poistuu huomattavan nopeasti ja ennen kaikkea viiveettä. Sähkön voima kun tunnetusti tulee heti. Myös ohittaessa vääntöä ja kiihtyvyyttä riittää mukavasti. Auton huippunopeus on 185Km/h, joka lienee siihen rajoitettu. Eli kiivaampikin ohitus onnistuu.

Ajotiloja on 3. Sport kuluttaa energiaa eniten, mutta myös tarjoaa selvästi rivakamman lähdön ja nopeamman vasteen.

Nelivetoisessa versiossa IONIQ 5 toimii kahdella etu- ja taka-akseliin integroidulla sähkömoottorilla, jotka tuottavat 305 hevosvoimaa (225 kW) tehoa ja 605 Nm välittömän vääntömomentin. Suurin teho edessä 70 kW, takana 155 kW. Suurin vääntö edessä 255 Nm, takana 350 Nm. Kiihtyvyys 0–100 km/h 5,2 sekuntia.

Eli kun puhutaan yli 2000kg painavasta autosta, ovat lukemat varsin mukavat.

hyundai ioniq 5
Digitaainen sivupeili

Autossa on toki normaalit sivupeilit, mutta kojelaudassa on peili, joka aktivoituu kun vilkun laittaa päälle. Näppärä ominaisuus ja helpottaa aidosti ympäristön huomioimista.

Tuulilasissa on myös HUD, jonka kätevyyttä tuskin kukaan haastaa. Myös peruuttaminen onnistuu helposti, kamera toimii todella hienosti ja antaa myös kokonaiskuvan minkälaiseen paikkaan autoa on peruuttamassa. Hyvä ominaisuus esimerkiksi ahtaan hallipaikan omistajalle.

hyundai ioniq 5

Latausajat pikalatausasemalla

Lataaminen on sitten se sähköauton ”mitä se kuluttaa”- keskustelu. Tässä muutamia esimerkkejä miten Hyundai IONIQ 5 ruokitaan ja mitä se kestää.

220-350 kW:n pikalatausasema
Latausaika n. 18 minuuttia (10–80 %). 5 minuutin latauksella toimintamatka pitenee 111 km.

50 kW:n pikalatausasema
Latausaika n. 60 minuuttia (10–80 %). 5 minuutin latauksella toimintamatka pitenee 28 km.

Auto ottaa myös energiaa ajossa talteen. Ratin ”läppävaihteista”- voi saadaa moottorijarrun vastetta. i-Pedal toiminnon kanssa, autoa voi aja normaalissa ajossa yhden polkimen taktiikalla. Kaasua nostaessa auto jarruttaa voimakkaasti. Jarrua ei tarvi oikeastaan kuin sitten todella nopeissa pysähdyksissä.

Ja mainittakoon että auton sisällä voi käyttää 220v sähkölaitteita. Tarkempia tietoja löydät täältä!

Miltä se näyttää

Ulkonäkö on aina mielipideasia, mutta omaan silmään Hyundai IONIQ 5 näyttää niin modernilta, kuin tyylikkäältä. Ainoa oma huomio, mikä alussakin on mainittu, on auto paljon isompi kuin sen kuvittelin olevan.

Mukaan mahtuu varmasti isompikin perhe ja tavaratila on varsin sopivan kokoinen.

hyundai ioniq 5

Kenelle Hyundai IONIQ 5 on tarkoitettu?

Perheille, tai sellaiselle joka haluaa tilaa. Range on järkevä, joten uskoisin että sinne kuuluisaan Lappiinkin pääsee. Se tuntuu olevan sähköautoilijan mekka, autolla mentynä.

Ehkä myös matkaa ajavalle on oiva ratkaisu, iso koko tuo aina oman turvansa, vaikkapa eläimiin törmätessä.

Speksit

  • Teho: 73 kWh 305 hv
  • Vääntö: 605Nm
  • Kiihtyvyys 0-100km/h 5,2sek

Itseasissa speksilista on niin pitkä, että jokainen voi luntata loput täältä!

Hyundai IONIQ 5 on tyylikäs tämän päivän sähköauto, isoa autoa tarvitsevalle. Kiitos koeajoautosta www.autoverkkokauppa.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *