Itäharjun ajot 2022

Itäharjun ajot

Itäharjus ajot 2022 ajettiin aamusta sateisessa, mutta heti tapahtuman alkaessa kirkastuneessa kelissä. Väkeä oli kuin sitä kuuluisaa pipoa ja jokaiselle oli jotain katsottavaa paikan päällä, ruokaa unohtamatta.

Testimainos

Vuonna 1949 perustettu Turun Moottoriseura (TMS) ryhtyi järjestämään omaa TT-kilpailua – Itäharjun ajoja. Ensimmäisen kerran Itäharjun ajot ajettiin vuonna 1955 ja ajoissa oli viisi lähtöä: kaksi kilpakoneille, kaksi luettelokoneille ja yksi kääpiökilpa-autoille eli midgeteille. Seuraavina vuosina autoluokkia oli jo useampia, ja viimeisissä Itäharjun ajoissa vuonna 1965 olikin jo viisi autoluokkaa ja kolme moottoripyöräluokkaa.

Yleisöä kerrotaan paikalla olleen jopa 10.000. Rata oli vielä päällystämätön, ja niinpä Turun Sanomissa kirjoitettiin että ”Midgetit nostattivat paksuja pölypilviä ilmaan ajaessaan Itäharjun hiekkaisia katuja pitkin”.

2022 teemana oli Leo ”Leksa” Kinnunen, joten paikan päällä oli katsottavana myös Turussa majaansa pitävä Leon auto. Näillä ajettiin aikana, kun radioden välityksellä kiukuttelu loisti poissaolollaan.

Itäharjun ajot

Vanhojen pyörien tapahtumissa on oma mausteensa näiden käynnistely ja lämmittely. Kaikkeen on yleisöllä vapaa pääsy ihmettelemään. Homman kruunaa vielä aikansa ajoasut ja osalla jopa sen ajan kuljetuskalusto.

Itäharjun ajot

Entisaikojen ajokamoilla ei ollut ihan sama ottaa isoa kaatoa mitä nykyisillä. Toki vauhditkin olivat sen aikaisilla laitteilla maltillisempia mutta silti.

Vanhojen pyörien äänet ovat kyllä omaa luokkaansa. Videoita tapahtumasta löydät Motomaailma somekanavista, Facebook sekä Instagram.

Itäharjun ajot

Autojen puolelta Audi S1 on aina jotain mitä oman ikäiseni pysähtyy katsomaan. Aikanaan hurjaa mainetta niittänyt laite oli tehoiltaan ja ajettavuudeltaan sen aikaista huippua. Joku sen aikaisista kuljettajista totesi että ”isku on kohdallaan kun helikopteri jää suorilla”.

Tälläinen ajopeli taas aikanaan koitui Hanoi Rocksin Razzlen kohtaloksi 8.4.1984

Hienoa että tälläisiä järjestetään, syvä kumarrus puuhahenkilöille. Lisätietoa tapahtumasta: www.itaharjunajot.fi

-Motomaailma.com 2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *