Mopokortti – liikkumisen helppoutta

mopokortti

Mopokortti – liikkumisen helppoutta ja vapautta arkeen

Usein mopokortti ajetaan puhtaasti hupiajoon, ehkä vielä enemmän poikien osalta mutta myös tyttöjen. Lisäksi se on helppo ensikosketus liikenteeseen ja toki helpottaa tulevia ajokorttiluokkia.

Testimainos

Mopokortistahan saa itseasiassa tunneista helpotusta ja 2-pyöräisellä oppii huomiomaan liikennettä huomattavasti autoa paremmin.

Millä treeneihin

Jutun kuljettaja Roosa urheilee joukkuevoimistelua kansainvälisellä tasolla Lahjan Tyttöjen Sanix Valens Junior-joukkueessa. Koulun ohella harjoituksissa kulkemiseen kuluu paljon aikaa. Tässä siis lähtökohta tämän jutun ajokortille.

Kortti suoritettiin Epic Autokoulussa.

Ajokortti voi usein olla myös ajan vapauttaja niin vanhemmillekin kuin kulkijalle itselleen. Patrick Laine kulki mopoautolla vuosia treeneissä ja myynti-ilmoitukselle aikanaan naureskeltiin laajasti.

Ajatus ajokorttiin lähti sinulla kulkemisen helpottamisesta. Avaa hiukan millaista lajia harrastat.

Harrastan joukkuevoimistelua, mikä on melko aikaa vievä harrastus. Joukkueeni on Lahjan Tyttöjen Sanix Valens Junior ja päätähtäimemme on joukkuevoimistelun junioreiden MM-kilpailuissa sekä Maailman Cup-osakilpailuissa, joita kutsutaan junioreiden osalta nimellä Challenge Cup – nimellä.

mopokortti

Paljonko viikossa tulee treenikertoja

Treenikertoja tulee viikossa 5-8 ja tuntimääräisesti noin 20-30h, mikä tarkoittaa sitä, että myös harjoituskertoihin kulkemiseen edestakaisin menee aikaa. Treenit ovat myös eri paikoissa, jonne esimerkiksi bussilla on ollut vaikeampi päästä. Lisäksi treenejä on aamuisin ennen koulua ja välittömästi koulupäivän jälkeen. Kulkeminen nopeasti paikasta toiseen keskellä päivää on välillä ollut melko haastavaa.

Kuinka paljon kulkeminen on jakautunut bussin ja esimerkiksi vanhempi kuljettamisen välillä, ennen mopoa?

Ennen mopoa yleensä arkipäiväisin kuljin koulusta treeneihin bussilla ja treeneistä kotiin vanhempien kyydillä. Viikonloppuisin vain vanhempien kyydillä. Ajokortin saaminen helpottaa myös vanhempien arkea, kun voi itse mennä treeneihin ja treeneistä kotiin. Lisäksi tuo kesken päivän kulkeminen sujuu nyt omatoimisesti, niin vanhempien ei tarvitse säätää omaa työpäivää sen mukaan. 

Miten ajokortin opetus nykyään menee – paljonko oli itseopiskelua etänä ennen ajotunteja?

Ajokortin kaikki teoria ja liikennesääntöihin liittyvä opetusmateriaali oli netissä itseopiskeltavana. Halusin oppia liikennesäännöt ja -merkit hyvin, joten käytin tähän aikaa jonkin verran. Autokoulun oppimisympäristön harjoitustehtävät olivat todella hyviä ja niitä tekemällä ymmärsi hyvin kuinka monimutkaisia tilanteita voi liikenteessä tulla eteen. Siksi on tärkeää, että osaa ja ymmärtää liikenteen pelisäännöt hyvin. Kaikki harjoitustehtävät eivät menneet hyväksytysti ihan ensimmäisellä kerralla, mutta hyvä kun sai tehdä useamman kerran, niin tuli hyvää harjoitusta. Varsinainen Trafin teoriakoe menikin sitten ensimmäisellä yrityksellä läpi, niin kuin käsittelykoekin.  Ajo-opetusta autokoululta otin vain yhden tunnin, mutta iskän kanssa kyllä harjoiteltiin suljetulla alueella jonkun verran skootterin käsittelyä, jarrutusta ja ajamista. Kaiken kaikkiaan arvioisin, että ajoharjoittelua tuli noin 5 tuntia ennen käsittelykoetta. 

mopokortti

Urheilijana tasapaino taitaa olla huippuluokkaa, käsittely ei varmasti ollut hankalaa. Mutta kaikki kun jostain alottavat, miltä skootterin käsittely tuntui?

Skootterin käyttäminen aluksi oli hankalaa, etenkin kaasun käyttö, mutta nopeasti sen oppi eikä siinä ole enää mitään vaikeaa. Ajokikseni valikoitui Vespa ja se on jonkin verran painavampi kuin jotkut muut vaihtoehdot. Aluksi sen saaminen seisontatuelle oli aika haastavaa, ennen kuin oikea tekniikka löytyi. Skootterin ollessa ensimmäinen moottorilla varustettu kulkuneuvo itselleni, niin pitänee myös myöntää, että vauhti ja samanaikainen välineen tekninen hallinta vaativat aluksi totuttelua. Nyt ajaminen sujuu kuitenkin ihan rennosti. 

Kauanko ajokortti prosessina kesti?

Ajokortti prosessina kesti noin neljä kuukautta. Nopeamminkin sen olisi voinut saada. Täytin 15-v. jo keväällä, mutta silloin oli vielä kilpailukausi kesken ja tärkeitä kilpailuja osui samaan aikaan, joten otin ajokorttiasian rauhallisesti ja ilman stressiä. Myös koulussa oli kevään päätteeksi paljon kokeita. Jos jollain lukijalla on tavoitteena saada kortti mahdollisimman nopeasti niin on hyvä huomioida, että Trafin teoriakokeeseen ja myös käsittelykokeeseen tulee varata aika etukäteen ja niissä voi olla muutaman viikon jonot. Itsekin sain ajokorttikokeiden ajat yli kahden viikon päähän varauspäivästä. 

Ajokiksi valikoitui Vespa, miksi juuri se?

Vespa on mielestäni näyttävän näköinen ja sillä on mukava ajaa. Vespalla on pitkät perinteet ja niitä on valmistettu kauan. Tämä osaltaan takaa myös, että Vespa on laadukas ja toimiva vaihtoehto. 

Vespa tunnetaan toki laadusta ja bändistään, kuinka tärkeää ulkonäkö ja väri ajokissa on?

Skootterin ulkonäkö on tietysti yksi kriteereistä ja Vespa valikoitui suurimmaksi osaksi sen takia, että se on mielestäni tyylikäs ja hienon värinen. Vespalla ajamisessa on myös tietynlainen oma fiilis. Vespassa on tukeva ja turvallinen ajotuntuma. Pienet yksityiskohdat ovat myös merkittäviä, kuten iso säilytystila istuimen alla ja esimerkiksi kännykän latausmahdollisuus etukatteen sisällä olevassa säilytystilassa.

Nähdäänkö sinua mopomiiteissä?

Todennäköisesti ei nähdä mopomiiteissä. Mopomiitit taitavat olla enemmän ”moottorijutuista” kiinnostuneille ja itseäni kiinnostaa skootterissa lähinnä sen antamat mahdollisuudet kulkemiseen omalla aikataululla. Lisäksi voi olla, ettei koulun ja harjoittelun ohella riittäisi edes aika niissä käymiseen. 

Entä jokusen vuoden päästä, puraisiko kärpänen niin että joskus isompaa korttia ja isompaa pyörää?

Näin lyhyellä kokemuksella kaksipyöräisistä on vaikea vielä arvioida, mutta nyt oletan, että ajan Vespalla siihen asti kunnes pystyn hankkimaan ajokortin autoon eli muutaman vuoden.

Motomaailma toivottaa turvallisia kilometrejä ja kisamenestystä Roosalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *